Виктория ИВАНОВА
Откраднати, разместени и деформирани снегозадържащи огради допринесоха за натрупването на преспи по извънградските пътища при обилния снеговалеж и силния вятър в началото на седмицата.
Една от мерките за зимното поддържане на пътищата са именно снегозащитните пана, които пазят най-ветровитите участъци от пътната мрежа в областта. В критичните участъци по направленията Русе-Бяла и Русе-Варна, където един от най-проблемните участъци е след ДЗС в посока Писанец, бяха поставени обаче по-малко от 3000 метра снегозащитни огради. Оказа се, че от фирмата, която отговаря за почистването на 496 км републикански пътища в областта, не са успели да влязат в земеделските земи и са поставили само една част от съоръженията. Там, където са успели, се сблъскали с други проблеми. Част от металните прегради изчезнали и най-вероятно отдавна вече са претопени като скрап, други пък са изкривени в най-различни форми според волята и въображението на нападналите ги вандали. 
Доказано е, че оградите наистина помагат при нормален снеговалеж, но в комбинация със силен вятър те не могат да предотвратят засипването на шосето. 
Предстои от Пътната агенция да разгледат документите на фирмата, да проверят GPS-ите на снегопочистващите машини и ако има установени нередности, ще бъдат наложени санкции на снегопочистващата фирма. За поддържане на републиканските пътища в областта отговаря консорциум „Пътно поддържане Русе 2014“, в което влизат русенските „Пътинженеринг“ и „Пътно поддържане-Русе“. Договорът с обединението изтича тази година, като ще бъде обявена нова процедура за избор на изпълнител. 
Междувременно снегопочистващата техника в Русе продължава да работи с приоритет в малките улици на кварталите, като се разширяват тротоарите и пространствата около спирките на градския транспорт.
Любителите на зимните спортове пък ще имат възможност да се пързалят на поляната под хижа „Приста“, след като машините вече разчистиха локалното пътно платно към местността. Очаква се десетки ентусиасти да се съберат на пързалката през почивните дни, но от общината се обръщат с молба към водачите да паркират автомобилите си в локалното платно, а не на бул. „България“.  
Служителите на специализираното звено КООРС правят огледи за непочистени тротоари пред офиси, търговски обекти, частни домове. Целта е не да се налагат санкции, а да се дадат предписания на хората, за да се осигури спокойно придвижване в града. Хората са съвестни и си изпълняват задълженията, като затова до момента няма наложени глоби, но проверките продължават всеки ден, казаха от КООРС.