Не мога да удовлетворя исканията за по-високи възнаграждения на служителите в затворите. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на редовния парламентарен контрол, предаде репортер на БГНЕС.

Цачева коментира, че усилията за подобряване на условията в затворите трябва да вървят успоредно с тези за подобряване на условията на труд за работещите там. Тя поясни, че споделя притесненията относно невъзможността на Министерството и правителството да отговори на исканията в пълен обем, поставени от синдикатите, с които повече от пет месеца, е в непрекъснат диалог.

„Те обявиха, че преминават и вече преминаха към ефективни стачни прояви. На този етап онова, което е осигурено със Закона за държавния бюджет е 5% увеличение на възнаграждението от 1 януари 2018 г.”, посочи правосъдният министър.

Цачева уточни, че правителството чрез финансовия министър е проявило желание за още 5% на досегашните 5% увеличение на заплатите, но поясни, че искането на синдикатите за 20% увеличение не може да се осъществи.

„Сега получиха 5% увеличение. Финансовият министър предложи 5% увеличение над тези вече 5%, като синдикатите отказаха. Те настояват за 20% увеличение, но за настоящата година няма такъв процент увеличение и в системата на МВР“, повтори Цецка Цачева.

По отношение на числеността и провеждането на конкурси за незаетите места към настоящия момент, тя обясни, че има по-малко от 30 места, които не са заети, тъй като голяма част от конкурсите са в процедура на обжалване.

„За новата бюджетна рамка 2019-2021 сме заявили допълнителни щатни бройки, които са нужни с осигурено финансиране така, че да има по-голям баланс между лица, които упражняват надзор и числеността в съответното място“, допълни Цецка Цачева.

Следващият протест на служителите в затворите ще бъде на 10 март.