Барелефът на една от най-великите личности в българската история Христо Ботев до спирката под Симовата мелница на едноименния булевард е в изключително лошо състояние, покрит с мъх, а около него има графити. Предвид лошото състояние на каменния барелеф той остава незабелязан от множество русенци, сигнализира общинският съветник Траян Тотев от „Патриотите, ВМРО“ на сесията вчера. Той посочи, че мястото, на което се намира, не е удобно за поднасяне на цветя и отдаване на почит. В непосредствена близост има изградена велоалея и преминава натоварен автомобилен трафик, което прави изключително трудно събирането на граждани и гости на града, решили да преклонят глава пред българския революционер. Тотев беше категоричен, че е наш дълг да поддържаме барелефа в състояние, адекватно на великата личност, която той изобразява. 
На фирма „РПС-Русе Пъблик Сървисиз“ е възложено да се почисти прилежащото пространство около барелефа. На заседание на комисията по градски дизайн и реклама беше обсъден начинът на почистване на барелефа и специалистите ще предложат подходящ метод, тъй като камъкът е много крехък, обясни главният архитект на общината Живка Бучуковска. 
Тотев поиска също да разбере дали върху стената до него е уместно да бъде изписан подходящ цитат на Ботев, но се оказа, че според членовете на комисията не е необходим допълнителен надпис.
Барелефът е завършен в периода 1970-1980 година, а негов автор е покойният от 2006 година русенски скулптор Никола Терзиев-Желязото.