Служители на двете най-големи търговски вериги, опериращи в Русе - „Кауфланд“ и „Лидл“, ще почистват в събота, 3 септември, дунавския бряг край Мартен и Сандрово в партньорство с Туристическо дружество „Приста“, Русенски клуб за пътешествия „Бяла звезда“ и „Екопак България“. Акцията е част от съвместна международна инициатива за почистването на река Дунав. Кампанията е под надслов „Заедно за по-чисти реки: River CleanUp Collective @Дунав“ и е част от дългосрочната стратегия на групата за пластмасата RЕset Plastic. В нея ще се включат подразделения на двете търговски вериги от 10 държави, през тече Дунав.
Данните сочат, че Дунав е една от най-замърсените с пластмаса реки в Европа. Всяка година около 1000 тона пластмасови отпадъци се вливат от нея в Черно море. Основната цел на инициативата за почистването е както да намали количеството на пластмасата, така и да насочи вниманието на широката общественост към този изключително важен проблем. 
Всяка година около 10 милиона тона пластмасови отпадъци попадат във водоеми по целия свят. Чрез участието си в кампанията, „Кауфланд“ и „Лидл“ изпълняват своя ангажимент да допринесат за премахването на вече попаднала в околната среда пластмаса, мотивирайки и други да се включат активно в грижата за опазване на природата.