Земетресение с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград, предаде БГНЕС.

Епицентърът на земетресението е на 2 км североизточно от Асеновград, на 17 км югоизточно от Пловдив. Огнището е на дълбочина 10 км.

Някои граждани, които са по-близо до епицентъра, в Асеновград и околностите, съобщават, че са усетили силно и продължително разклащане, а други, че е усетено силно, но кратко. Повечето съобщават също, че силният трус ги е събудил. Няма паника, няма и материални щети.

Трусът бе усетен и по високите етажи в столицата, добавя дежурният редактор в БГНЕС.

Според данните на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е разтърсил Северна Гърция, усетен е и в части от Македония.

От Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН съобщиха за десетки последващи турса с по-малка сила. Материални щети от земетресенията няма, за щастие няма и пострадали хора или такива, на които им е прилошало.

„Има два малко по-силни афтършока, но те са със значително по-ниски магнитуди. Това земетресение по принцип се води за умерено силно, умерено земетресение. Няма повод за притеснение у хората и е напълно нормално за областта на Пловдив да стават земетресения с подобен магнитуд”, коментира пред БНР дежурният през нощта сеизмолог Валентина Протопопова.