Обвинителен акт срещу управителя на акционерното дружество „Агропродукт“ внесе вчера Окръжна прокуратура в съда. Според обвинението Валентин Димитров пет пъти е използвал фалшиви фактури, за да получи ДДС в размер на 62 631, 82 лева.
Според източници от правоохранителната система  Димитров и съпругата му са управлявали няколко фирми. Между 16 юни и 13 октомври 2014 година той е пускал фиктивни фактури от „Агропродукт“ към компаниите от семейния кръг за доставка на горива и консерви, като целта е била да изтегли 20-те процента данък добавена стойност. Заради надхвърлящата 62 000 лева обща сума обвинението е за присвояване в особено големи размери. Служителите в приходната агенция обаче се усъмнили в истинността на документите и спрели възстановяването на данъка, като уведомили прокуратурата.
Предстои насрочване на делото в Окръжния съд.
Валентин Димитров е известна фигура от публичния живот. Преди години той беше активен политик, свързан със земеделското движение, избиран е и за общински съветник. Управляваната от него фирма „Агропродукт“ е регистрирана за търговия на едро със зърно, семена, фуражи и други суровини от растителен и животински произход, но на практика от години няма дейност съществена. Община Русе е един от големите акционери в нея с 25-процентов дял, който от много време се опитва да продаде, но без успех. Последното публично споменаване на „Агропродукт“ бе през септември миналата година, когато общината блокира чрез съда опит на проблемното дружество да изтегли 60 000 лева кредит. Оказа се, че въпреки уверенията, че всички акционери са гласували за това, общински представител не е участвал в процедурата.
„Утро“ направи опити да се свърже с Димитров по известните му телефони, но без успех.