Американският ескадрен миноносец Carney ( "Карни") премина Босфора и навлезе от север в Черно море, за да се присъедини към вече намиращия се там есминец Ross ( "Рос"). Това се посочва в изявление, разпространено днес от пресслужбата на Шестия флот на американските военноморски сили.

Както пресслужбата обяви "на 17 февруари "Карни" се присъедини към разрушителя "Рос" в Черно море за провеждането на морска операция за сигурността".

"Пристигането на втория кораб на американския флот в Черно море е в съответствие с графика, който позволява на американския флот да поддържа оперативното си присъствие в региона", гласи още документа, като в него се подчертава, че решението за изпращането на двата кораба не представлява ответна реакция.

"Продължаващото присъствие на американския флот в Черно море показва нашия ангажимент към регионалната стабилност, към сигурността на морското корабоплаване на нашите партньори в региона на Черно море, както и към колективната защита на нашите съюзници в НАТО," обяви командирът на "Карни" - вицеадмирал Кристофър Грейди.

Съгласно разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. военните кораби на страните извън Черно море в мирно време могат да останат в акваторията за не повече от 21 дни.