В момента подготвяме писма до посланиците на страните-членки на Европейския съюз. Чрез тях ще помолим да бъдат предадени на министрите на правосъдието, за да се запознаят с проблематиката в българските затвори и охраната на съдебните сгради, и заплащането на служителите. Това каза Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите в България, предаде репортер на БГНЕС.

„И да преценят нормално ли е за държавна-членка на ЕС, служители със специален статут да получават под средната заплата за страната“, добави Григоров.

И днес служители на Съдебна охрана и надзиратели излязоха пред Съдебната палата в София. Недоволството им не спира. Очаква се на 24 февруари да се проведе национален протест под надслов "Европа и за нас" пред сградата на Министерството на правосъдието.

Красимир Бекяров, заместник-председател на Синдикат „Охрана” припомни, че основните искания са в няколко насоки. Първата е изравняване статута на служителите от двете дирекции – ГДО и ГДИН с останалите от сектор „Сигурност“. В момента, според него, разликата е приблизително 200 лв. На второ място - отпускане на допълнителни щатове и в двете дирекции. „Специално за ГДО множество сгради на съдебната власт се охраняват от един човек, което съответно не е охрана, а е едно присъствие“, подчерта той.

Ивайло Григоров е категоричен: Ресурсът от търпение ни се изчерпа! До пълно изпълнение на нашите искания продължават протестите.

Държавата, чуваме по медиите, че просперира, цъфти, икономика - всичко е много добре в тази държава, обаче, ние като служители на тази държава, носещи пагоните на тази държава, това не го усещаме по никакъв начин, абсолютно по никакъв начин, каза Николай Николов, който от 10 години в служител на ГДО. „Преди 10 години тази професия, която сме избрали имаше повече доверие от хората, от обществото като цяло. Сега не се забелязва това доверие, поради факта, че ние с нашите доходи вече сме под минимума“, каза той. Бърза да посочи, че получават разбиране от Министерство на правосъдието, но Министерство на финансите им предлага „5% увеличение, което е крайно недостатъчно“, каза мъжът. Той изчислил, че за последните 9 години заплатите им са увеличени с 12%.