С какво разполага старши треньорът на „Дунав“ Малин Орачев преди старта на сезона и мача срещу „Витоша“ на 19 февруари в София.
Вратарският пост не изглежда проблем, защото Мартин Луков и Станислав Антонов са стабилни и равностойни конкуренти. По десния фланг на защитата ще е Христо Попадийн, а по левия - Преслав Петров. Христо изнесе прилични игри в контролите. Преслав не бе толкова уверен. Като физика той изглежда истински атлет, но на моменти се бави излишно с изнасянето на топката. Прекалено като че ли разчита на скоростта си.
Кандидат за една от двете позиции е дошлият от „Поморие“ Христо Лемперов.  
Двойката централни защитници изглежда ясна - Мартин Ковачев и Петър Патев. Ковачев чете играта като компютър, а Патев е боец, с какъвто може да се гордее всеки отбор и всяка публика. Винаги готов да влезе и да помогне е и Михаил Милчев.
В средата ще действат трима халфове - безотказният и ефективен черноработник Диян Димов, възстановеният Красимир Станоев и Васил Шопов. Димов и Станоев ще трябва да вършеят повече в дефанзивен план, а Шопов да чертае конструктивните идеи.
Кои обаче биха могли да ги сменят, ако, не дай боже, се контузят или не играят заради картони?
Тук се съзира сериозен проблем. Веднага изплуват имената на алжиреца Насим Дзитуни и на бразилеца Виктор Сандес. Алжирецът направи добро впечатление като техника в контролите, но нещо не долюбва играта в защитен план. Той е интелигентен млад човек, владее няколко езика, няма тайни с модерните комуникационни технологии и даже май се поувлича повечко в тях, затова и набързо получи прякора Стив Джобс. Та дали Стив Джобс може да е реална алтернатива на основните халфове? Загадка е, поне на този етап.
Виктор Сандес си има бразилското - техника и импровизация. Той обаче изглежда прекалено крехък не само заради скромния си ръст. Как ще издържи на суровите сблъсъци и единоборства? Дали мощните защитници няма да го отнасят като есенен лист? Ще има ли сили да помага и в дефанса? 
Идеята вероятно е бразилецът да бъде дубльор на Васил Шопов, защото се видя, че Орачев го пробва на позиция зад нападателите. Дано да се справи, когато се налага да влиза при смени, а и не само.
Още един халф - Карлос Едуардо, се възстановява в Бразилия. Да кажем, че поне месец и нещо той ще е извън сметките. 
Юлиан Ненов /вдясно/ и Бирсент Карагарен /вляво/ изглеждат непоклатими като външни халфове, които помагат на бековете, но и преливат до типични остриета. Като разбъркаме калейдоскопа, трудно можем да се сетим кои момчета могат да са техни равностойни смени.
Бранимир Костадинов може да играе на техните позиции и го доказа неведнъж, но той на първо време ще бъде ползван в центъра на атаката. Поне така изглежда, докато не стане ясно дали сенегалецът и бразилецът Клаудио ще подпишат договори. 
Та в търсенето на централен нападател другата опция е Димитър Георгиев. Винаги сме казвали - много интересен футболист! С „Локо“ /София/ бележеше ефектни и красиви голове. Тук все нещо не му достига. Неговата сила е да са стрелне в малкия пеналт и да засече остри центрирания от фланговете. Явно трябва да отчетем и дефицит на подобни подавания.  
От младия Сонер Хюсеин трудно може да се очаква, че ще е таранът, готов да води атаката в Първа лига. Все още не.
И какво излиза? Че Орачев разполага на практика с едва 13-14 равностойни футболисти и че сезонът трябва да се изнесе върху раменете на хората, които изглеждат вече като напипан титулярен състав. Поне на нас така ни се струва. Треньорът със сигурност знае повече как да разпредели товара в битката за оцеляване.