Прикован на легло пациент заспа с цигара в ръка и предизвика опустошителен пожар в стаята си в Университетска болница „Канев“, при който получи много тежки изгаряния.
Инцидентът стана в събота в ортопедичното отделение на шестия етаж. Около 5 часа дежурните сестри, които мерят температурата и дават лекарства на болните влизат в отделението и виждат в дъното на коридора гъсти пушеци и чуват немощен мъжки глас, който вика за помощ. 
Щом отварят вратата на димящата стая, сестрите виждат, че леглото на болния гори, а той не може да стане от него. Сестрите загасят пламъците с пожарогасител и успокояват настанените в отделението, сред които започва да се надига паника.
Последвалият преглед показва, че 57-годишният мъж от горящата стая е с 2-3 степен изгаряне на лява ръка, ляв крак и лявата страна на таза. Той е откаран в отделението по пластика и изгаряния в другата университетска болница - „Медика“, където дежурните медици започват борба за живота му.
„Пациентът беше приет около 11.30 часа в тежко състояние, състояние на термичен шок вследствие на термичната травма на изгарянето. Като допълнително по-рано състоянието му е влошено и от фрактурата на крака. Трудно контактен, дезориентиран, не можа да обясни какво се е случило. Има около 25 процента изгаряния, втора Б и трета степен по краката и по-малко по ръцете“, обясни хирургъг д-р Наско Тютюнджиев от УМБАЛ „Медика“.
Мъжът е опериран по спешност и настанен в реанимация. Прогнози обаче е рано да се правят, ще трябва да се изчака 3-4 дни. Състоянието му остава тежко, макар за момента да няма пряка опасност за живота му.
„Ще бъде необходимо кръвопреливане, трябва много кръвна плазма да се прелива, трябват поне десетина кръводарители. Той няма и близки, доколкото разбрах. Освен това излезе в системата, че не е осигурен от поне четири години. Така че това допълнително усложнява нещата. Здравословното му общо състояние също не е много добро“, каза анестезиологът д-р Симеон Михов от УМБАЛ „Медика“.
Пострадалият има зависимост от алкохола, безработен е и няма здравни осигуровки. На 7 февруари е приет в УМБАЛ „Канев“ за операция на подбедрена кост, която трябвало да бъде извършена в понеделник. В събота сутринта му се допушило и понеже не може да става, решил, че ще запали в леглото. Това е строго забранено, но това явно ни най-малко не го е трогнало. Мъжът няма близки в Русе, сестра му живее в Южна България и се очаква да се погрижи за него.
Стаята, в която 57-годишният болен е бил настанен, е за основен ремонт. Обзавеждането е на въглен, а стените и таванът са силно опушени, а тежката миризма на дим и изгоряло дълго напомняше в ортопедията за цигарата, която едва не се оказа фатална.