Задържаният в центъра на Ветово за извършена в Силистра телефонна измама Янко Янакиев-Шината остана в ареста. Зад решетките заедно с 32-годишния тартор ще пребивава и 23-годишният Георги Георгиев, а третият арестуван Н.Н., на 38 години, известен с прякора си Малкия келеш, не е привлечен като обвиняем.
Ветовчаните бяха хванати на 8 февруари в „Опел Астра“ в центъра на родното си място при съвместна операция на сектор „Измами“ в Главна дирекция Национална полиция и колегите им от областните дирекции на МВР в Русе и Силистра. Часове по-рано 78-годишна  жена от добруджанския град била прилъгана да пусне през терасата си плик с всичките си налични пари - 1750 лева, уж за да помогне на полицията за залавянетона банда телефонни измамници. Бабата обаче сравнително бързо усетила, че е помогнала не на полицията, а на мургавите мародери и се обадила на истинските криминалисти. Те пък организирали разследването по най-бързия и за радост на честните хора - ефикасен начин.
При обиските в домовете на задържаните са открити и иззети мобилни апарати, SIM-карти (включително и такива ползвани при извършване на престъплението), както и други вещи, свързани с престъпната дейност на задържаните, съобщи след акцията МВР.
Окръжният прокурор на Силистра Теодор Желев пък заяви, че става въпрос за извършители, а не за т.нар. мулета. 
При подобен род престъпления използват SIM-карти на чужди оператори или мобилните клетки най често на територията на Румъния и Сърбия. Добри психолози са и се ориентират добре в обстановката, когато попаднат на граждани с по-лабилна психика. Според него нямат никакво значение имущественият или образователният ценз, посочи магистратът.
И Шината, и Георгиев заявиха пред съда, че много съжалявали за постъпката си, но били безработни и имали нужда от пари.
При разследването полицаите установили, че макар да са безработни и нямат нито лев официален доход, двамата водят луксозен живот и поддържат висок стандарт.
Георгиев, който има криминална регистрация за пиянско шофиране, но не е осъждан, е направил пълни самопризнания и заявил желание да сключи споразумение с прокуратурата, което ще му гарантира с една трета по-ниско наказание. Това, заедно с чистото му свидетелство за съдимост, може да му осигури и условна присъда.
Въпреки констатациите на разследването за завидното му качество на живот, Георгиев заявил, че живеел в къща с две стаи с майка си, баща си, брат си, жена си и детето си, а имотът дори не бил негов, а на баща му.
Янакиев пък е имал условна тригодишна присъда за измама, наложена му през 2012 година. И той живеел в едно домакинство с родителите, съпругата си и двете си деца.
При постановяването на постоянния арест Районният съд в Силистра отчете, че опасност двамата да се укрият няма, но е налице риск да извършат друго престъпление, затова не бе уважено искането на защитата да бъде взета друга мярка за неотклонение - например домашен арест.
Задържането под стража може да се обжалва до 14 февруари.