Трима телефонни измамници бяха задържани вчера във Ветово в съвместна операция на сектор „Измами“ в Главна дирекция Национална полиция и колегите им от областните дирекции на МВР в Русе и Силистра. Арестът е извършен след експресно разследване на удар в Силистра, при който 78-годишна жена била подлъгана да хвърли от терасата на дома си плик с всичките си спестявания - 1800 лева, уж за да помогне на полицията да залови занимаващи се с телефонни измами престъпници.
Съучастниците били изловени в центъра на Ветово в „Опел Астра“, собственост на бащата на единия от тях. В колата били вече осъжданите 32-годишният Я.Я.-Шината и 38-годишният Н.Н.-Малкия Келеш, както и 23-годишният Г.Г. - засега само с криминални регистрации.
При последвалите обиски в домовете на задържаните са открити и иззети мобилни апарати, SIM-карти (включително и такива ползвани при извършване на престъплението), както и други вещи, свързани с престъпната дейност на задържаните, съобщи МВР.
Става въпрос за извършители, а не за т.нар. мулета. При подобен род престъпления използват сим-карти на чужди оператори или мобилните клетки най често на територията на Румъния и Сърбия. Добри психолози са и се ориентират добре в обстановката, когато попаднат на граждани с по-лабилна психика. Според него нямат никакво значение имущественият или образователният ценз, съобщи административният ръководител на Окръжна прокуратура - Силистра Теодор Желев.
Те са много гъвкави, коментира и директорът на ОДМВР - Силистра старши комисар Кристиян Петров. 
Тримата задържани рискуват до 10 години затвор.