Самоцелните жалби от търновското село Хотница срещу екологичната оценка на магистралата Русе-Велико Търново може вместо да изпишат веждите на силно настояващата да се избере най-скъпия и неприемлив от природозащитна точка син вариант на аутобана Горна Оряховица, да извадят очите на всички, които от десетилетия очакват и разчитат на новата артерия. Това стана ясно от изявление на регионалния министър Николай Нанков в коридорите на парламента по повод забуксуването на най-важния инфраструктурен проект за Североизточна и Централна България. То дойде след двойна атака в последния възможен момент на Оценката за въздействие на околната среда /ОВОС/.
„Нормално е да се жали Русе-Велико Търново, но аргументът не е точен. Говорим за около 300 млн. лв. по-евтин вариант от т.нар. син вариант. Той минава почти през центъра на Горна Оряховица и ОВОС-ът изцяло го отхвърля“, посочи Нанков.
Обжалването ще отнеме шест месеца и ще е едноинституционно след законодателното премахване на възможността за спъване на проекти с национално значение чрез съда.
Ако обаче има прекалено дълго забавяне на сроковете за магистралата, започва работа по пътя Ботевград-Мездра, заяви министърът. И добави: „И без това сме поели ангажимент да стартираме обществената поръчка през март. Прекалено много обекти имаме, с прекалено малък ресурс. Като внедрим толсистемата, ще можем да говорим накуп за всички“.
Агенция „Пътна инфраструктура“ все пак смята, че има начин не само да не се протакат сроковете, а и да се неутрализира забавянето.
„Избраното трасе за магистралата Русе-Велико Търново е абсолютно съобрзено с всички екологични изисквания и не засяга територии от програмата Натура 2000 или местообитания на животински видове. Съдът ще реши доколко е издържан проектът за ОВОС, но АПИ ще поиска да бъде разрешено предварително изпълнение на процедурата“, каза членът на УС на пътната агенция инж.Светослав Глосов.
Предварителното изпълнение ще даде възможност необходимите процедури да се изпълняват и да не се изостава от предварително начертания график или ако има разминаване, да е незначително.
Ако няма безконечни обструкции, 2019-а е реалният срок за началото на строителството на магистралата, смятат от АПИ.