Защо по Коледа, когато всички са си вкъщи, „Топлофикация“ спря парното и трябваше да включваме печки и климатици? И защо топлоподаването започва чак когато температурата спадне под 13 градуса? Тези въпроси читатели на „Утро“ зададоха чрез вестника на „Топлофикация Русе“.
„За да се поддържа постоянна температура в помещенията, се подава различно подгрята вода в зависимост от външните температури. Температурният график е одобрен от Комисията за енергийно и водно регулиране. Таблицата е част от Общите условия за продажба на топлинна енергия и може да се намери на сайта на дружеството. Подаването на топлоенерия от абонатната станция започва, когато градусите навън паднат под 16. При външни температури между 13 и 16 градуса водата в радиаторите е между 37,5 и 39,5 градуса, това е почти температурата на човешкото тяло. Така че няма как радиаторът да „грее“, както хората очакват“, обясни изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ Севдалин Желев. 
При отрицателни температури навън горещата вода в радиаторите вече е 52 градуса, а при минус 17 градуса се загрява почти до точката на кипене - 90 градуса.
Сигнали, че температурата в домовете не отговаря на нуждите на хората, се получават почти всеки ден, но категорично повече са гражданите, които искат парното да се спре, за да не плащат излишни пари в топлото време, казват от „Топлофикация“.
Обичаен аргумент на недоволните е, че могат по всяко време да затворят вентилите си, ако им е горещо, така че няма смисъл топлоподаването да се намалява. Този довод обаче е валиден само ако жилището е с индивидуален топломер. В повечето случаи домакинствата заплащат пълното количество на подадената към тях топлоенергия и така дори всички да затворят вентилите си, ще заплатят същата сметка, както ако всички са ги отворили докрай.
„Нямаме полза да намаляваме топлоподаването, за нас е изгодно да подаваме повече енергия, за което ще получим по-големи приходи. Но това ще увеличи разходите за отопление на домакинствата“, каза Севдалин Желев.
Тези температурни графици са изготвени от експерти с цел да съответстват най-точно на климатичните условия в Северна България. Без тези постоянни изменения на подаваната температура разходът за отопление ще скочи с поне 20 на сто. Все пак, ако всички клиенти на някоя абонатна станция са съгласни да им се промени температурният график, „Топлофикация“ може да настрои автоматиката така, че тя да отговори на техните желания. Подобно единодушие обаче е трудно постижимо, тъй като на едни им е прекалено студено, на други - твърде топло, а трети са готови на компромиси в името на по-ниските сметки. И постигането на единодушие е почти невъзможно.