Близо четири месеца и половина след изборите за Бундестаг, в сутрешните часове на сряда, 7 февруари, в Берлин бе сключено споразумение за съставянето на нова голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Почти веднага след това се появи и информация за разпределението на федералните министерства между трите партии. 
Все още не е официално обявено кои министерства ще бъдат поети от християндемократите на канцлера Ангела Меркел, но от информацията до този момент за разпределението на ресорите сред другите партии може да се достигне до заключението, че ХДС ще поеме шест от ведомствата.
Социалдемократите също ще отговарят за общо шест министерства - на външните работи, на финансите, на труда, по въпросите за семейството, на правосъдието и на околната среда. Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц ще замени Зигмар Габриел на поста министър на външните работи на ФРГ. Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) ще напусне поста си, за да поеме ръководството на ключовото Федералното министерство на финансите на Германия. Той ще бъде също и новият вицеканцлер на ФРГ.
Християнсоциалният съюз (ХСС) ще ръководи Министерството на вътрешните работи. Ресорът може да бъде поверен на председателят на партията Хорст Зеехофер. За ХСС е също са и Федералното министерство на транспорта и дигиталните технологии и Федералното министерство на развитието.
Това означава, че ХДС ще отговаря за Федералното министерство на икономиката, Федералното министерство на отбраната, Федералното министерство на земеделие, Федералното министерство на образованието и Федералното министерство на здравеопазването. От нейните редици вероятно ще бъде и министърът, който отговаря за Канцеларията на Канцлерството.
Предварителното коалиционно споразумение между трите партии бе постигнато на 12 януари след рекорден рунд от преговори, продължили повече от денонощие. На 21 януари ГСДП гласува на извънреден конгрес в Бон за започване на официални разговори със Съюза (ХДС/ХСС) за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин. Решението обаче бе взето с крехко мнозинство. Младежкият съюз на партията (ГСДП) разкритикува решението на делегатите за влизане в преговори със Съюза (ХДС/ХСС) като „безсмислен обратен завой“ и обяви, че ще продължи кампанията срещу съставяне на нова голяма коалиция. 
Преговорите за съставяне на новото правителство на Германия стартираха на 28 януари, четири месеца след изборите за федерален парламент. В следващите дни работни групи с представители на трите партии заседаваха в отделни рундове за конкретни теми. Очакванията от тях бяха големи – повече от 120 дни в Берлин не можеше да бъде съставено ново правителство, ситуация, която няма аналог в следвоенната история на Германия. В следващите седмици предстои членовете на ГСДП да се произнесат за споразумението, постигнато от ръководството. След това ще стане възможно да се пристъпи към съставяне на правителството. Очаква се то да бъде формирано до Великден.