Русенската Художествена галерия и Историческият музей ще участват в Салона на музеите в Националния дворец на културата, който е част от културната програма, съпътстваща българското председателство на ЕС. Пространствата, които се предоставят за представяне на галерии и музеи са скромни, затова се налага културни институти да подберат подходящи за този формат работи. А Русе има какво да покаже дори и на такива малки пространства. 
Художествената галерия ще направи селекция на най-доброто от наградените работи във всички досегашни издания на международното биенале на миниатюрата, каза директорката на РХГ Елена Великова. Имаме чудесни малки живописни и графични творби, както и прекрасни малки пластики, добави тя. 
Историческият музей пък ще представи в НДК своя Екомузей - един специално изработен за Салона мамут, който е висок метър и десет и е направен от велпапе, компютърната игра за мамути, създадена от музейни спецове, и разпечатки, които показват богата дейност на Екомузея, каза директорът на РИМ проф.Николай Ненов. Той е привлечен и в екипа организатори на Салона на музеите, като отговаря за кръглата маса. Тя ще се проведе в деня на откриването на салона - 26 февруари, а темата й е „Отвъд съкровищата. Съвременно управление на културното наследство“. 
С това участие Русе отново потвърждава своята позиция на културен и туристически център, като го прави по време на няколко знакови събития от програмата на българското европредседателство. За времето, през което експозицията с русенското културно участие ще се намира в НДК, от 26 февруари до 3 март, там предстои да се проведе неформален съвет по външните работи, среща на висши служители за подготовка на министерската среща ЕС-САЩ, а на 28 февруари ще заседава секция „Култура“ на неформалния съвет по образование, младеж, култура и спорт. Най-важното събитие в НДК, във връзка с което всъщност се подрежда експозицията, е Осмата среща на министрите на културата от АСЕМ /форума „Азия-Европа“/ на 1 и 2 март. На 1 март изложбата ще видят и участниците в срещата на групата за градско развитие.