Съобщение във Фейсбук вчера скъса бента на спокойствието и отприщи вечно готовата да се излее мътна вълна от яростни коментари и крайни мнения. Съобщението беше публикувано на страницата „Разград - Продава/Купува“ и от името на „Принцесата На Тати“ гласеше следното: „Дъщеря си за женидба. 100 000 евро. Vetovo, Ruse, Bulgaria“. 
Това беше напълно достатъчно, за да подпали фитила на онлайн обществеността. И вероятно - до голяма степен напълно справедливо.
Реакциите бяха от „Понякога е смешно, а понякога - отвратително. Това е вторият случай. И не знам как да изкрещя още по-силно. Гнус!“ през „Това е голям ужас! Дори съжалих, че го прочетох“ до подписаното от Nikolay Barekov „Къде е държавата? Цацаров? Бойко? Бабахак“. Някаква жена компетентно заявява, че самата тя е виждала „такива неща“, друга обобщава: „Родителите трябва да бъдат незабавно арестувани, съдени по бързата процедура и тикнати в дранголника. Това е търговия с деца! Ако държавата не си тежи на мястото, нито НАТО, нито джендърите ще оправят нещата“. 
И наистина, обявата за „жениДбата“ с главозамайващата цена звучи почти зловещо и обезкуражаващо - особено на фона на останалите предложения за покупко-продажба. Хората си продават най-различни неща: телефони, автомобили, кожени якета, моторни триони и бензинови резачки, дограми, трактор „Беларус“, пончо, клин с панделка, винтоверт, куче за 100 лева или кокер за 300 лева. Продават дори „балерини, 15 лв., нови 38 номер“ /едва тук с облекчение разбираш, че става дума за пантофи, а не за „Лебедово езеро“/. Има и интригуващи съобщения като това: „Старина книга на 1000 години рачно писано на арабски; 11 111 $, които има интерес да зване книгата е с кожени страници до колкото разбрах за жинове става вапрос“. 
Сутринта научихме за въпросната публикация във Фейсбук и веднага стартирахме проучване на обстоятелствата, каза вчера за „Утро“ Галя Атанасова, началник на северния отдел „Мониторинг и контрол“ за областите Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Търговище, Варна, Шумен, Добрич, Разград и Силистра.
Сигналът, който се получи първо в централата на Агенцията „Закрила на детето“, е изключително сериозен, затова незабавно предприехме мерки, поясни Атанасова.
Директорката на регионалната дирекция „Социално подпомагане“ във Ветово Яница Рачева и нейни колеги издирили семейството на детето и отишли в дома му. 
Оказало се, че става въпрос за нелепа шега: 12-годишната дъщеря на семейството сама е пуснала това съобщение във Фейсбук. Момиченцето само определило и „цената“ си от 100 хиляди евро. Родителите, които имат още две деца, обяснили, че знаели, че дъщеря им си е сложила снимката в социалната мрежа, но за обявата за продан чули от социалните. 
Колегите са провели много сериозен разговор и с родителите, и с детето, обяснили са им рисковете, които възникват от такива „шеги“, каза Галя Атанасова. Специалистите ще задържат вниманието си фокусирано върху фамилията, на която и без друго помагат при затруднения, добави Галя Атанасова. И посочи, че обявата, скандализирала множество обитатели на Фейсбук, е свалена от страницата „Купувам/Продавам“ още преди обед.