Недопустимо е да се спекулира със страховете на хората и да се насаждат паника и чувство на обреченост. Това заяви пред „Утро“ управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров във връзка с пусната от русенски сайт и набрала скорост в интернет фалшива новина, че Русе и на първо място по онкологични заболявания в страната и причина за това е замърсяването на въздуха.
Не може да се каже, че мръсният въздух в Русе влияе за вдигане броя на онкоболните. Това се доказва и от статистическите данни за 2015 година, според които по болните от рак на белия дроб Русе е на 18 място в страната. Напоследък много се говори за качеството на въздуха и обвиненията за влошаването му падат главно върху битовото отопление на твърдо гориво. Дървесината обаче е екологичен вариант за отопление. Въглищата и петролните продукти наистина са вредни, но не могат да бъдат причина за онкозаболявания, посочи д-р Кожухаров.
По онкозаболявания сред мъжете и децата Русе е съответно на 7 и 16 място.
По-тревожно е положението със аналогичните заболявания при жените. Според публикуваните в специализирания национален регистър данни Русе оглавява националната класация за 2015 година с 261 болни жени на 100 000 души население. За сравнение в следващия регион в класацията страдащите от злокачествени заболявания жени са 246 на 100 000 - разликата не е драстична, коментира д-р Кожухаров и разтълкува как трябва да се анализира статистиката, за да не се изкривява картината.
Повишеният брой болни жени в регистъра всъщност се дължи на по-доброто лечение и това не е парадокс. Благодарение на доброто лечение нашите пациентки живеят по-дълго и съответно са част от водените на отчет. Когато към тях се добавят и новите случаи, общият брой се повишава, без всъщност да има пик в заболеваемостта. Като се види статистиката за темпа на раковите заболявания, се вижда, че той се движи в нормалните граници и Русе надали ще бъде в челото на черните таблици за 2016 и 2017 година, чието излизане предстои, поясни д-р Кожухаров.