Виктория ИВАНОВА
Около 23.30 часа във вторник общинският съвет във Ветово приключи януарското си заседание, на което беше приет бюджетът за тази година. В детайлни предложения по цифрите в най-важния финансов документ дискусията продължи близо 15 часа, а заради дългия маратон в залата на Младежкия дом посред нощ се носеше аромат на дюнери, поръчани от изгладнелите съветници, разказаха от общината.  
Бюджет 2018 на община Ветово е в размер на 10,5 милиона лева. От тях 5,5 млн. са от местни дейности, а останалите - делегирани от държавата, като капиталовата част е 2,5 млн. Финансовата рамка обаче е приета с доста корекции от първоначално предложения вариант на общинска администрация, който впрочем в петък беше оттеглен. 
Ще успее ли общинската администрация да работи с тези средства, предстои да стане ясно съвсем скоро. 7-дневен е срокът, в който официално от общинския съвет трябва да връчат документацията по бюджета на общината. Според администрацията обаче бюджетът е приет по усмотрение на съветниците, без да са се съобразили с исканията на второстепенните разпоредители и на гражданската общност.
Очаквано нищо ново и изненадващо няма да се случи във Ветово и заради битката между съветниците и кмета бюджетът отново ще е пред изпитание. Вероятният сценарий е кметът да върне бюджета за повторно разглеждане в частта, която не удовлетворява администрацията, а след това да последват и съдебни разправии.
Впрочем съдебен сблъсък с ветовски адрес имаше и вчера. Кметът Георгиев обжалва решението на общинския съвет по предложение на председателя Мехмед да се вдигнат заплатите на кметовете на Глоджево и Смирненски. Според Георгиев в случая не е спазена задължителната процедура и решението е незаконно.
На противоположно мнение пък бе защитата на общинския съвет.
Кой е прав Административният съд ще реши в 30-дневен срок.

Съветниците пак искат оставката на кмета, този път заради детската градина в Глоджево

Общински съвет-Ветово настоява за незабавната оставка на директора на детска градина „Здравец“ в Глоджево Рафие Ралева и на кмета на общината Георги Георгиев като пряко отговорни за протичащите процеси във връзка със сигналите на родители за насилие над децата им в забавачницата. Разтревожени майки подали жалби в общинския съвет в градчето, а оттам излязоха с декларация срещу насилието над децата в общината, като поискаха и съответните оставки. Съветниците считат за недопустимо издевателството върху деца, както и опитите за прикриване на случаите на насилие над децата на лицата, които са ги извършвали, се посочва още в декларацията, която беше приета на сесията във вторник. 
Това ли им е грижата за децата? Това е цирк! Същите тези хора орязаха всички средства за текущи ремонти на детските градини, коментира кметът Георгиев, като подчерта, че от общината са предприели адекватни действия във връзка със сигналите.