И Русе вече е в грипна епидемия, а учениците излизат във ваканция до 6 февруари включително, реши вчера щабът за борба с острите респираторни заболявания. 
До решението се стигна, след като болните от грип в региона скочиха на 246 на 10 000 души население, посочи директорът на Регионалната здравна инспекция и председател на щаба д-р Маргарита Николова. 
Епидемията е обявена със срок до 2 февруари включително, а решението дали ще бъде продължена или отменена ще бъде взето идния понеделник - 5 февруари. Учениците обаче ще бъдат във ваканция до 6 февруари включително, като в тези дни влиза и почивката между сроковете. Решението дали от 7 февруари класните стаи отново ще са пълни, ще бъде взето също на 5 февруари.
През изминалата седмица най-много грипно болни са установени във възрастовата група от 5 до 14 години. За разлика от предходната седмица, когато заразените малчугани бяха 79, сега те вече са скочили двойно и 30% от тях са болни вкъщи, съобщи директорът на дирекция „Промоция на здравето“ към РЗИ д-р Цветелина Мирчева. Ръст има и по общините в областта.
Обявяването на грипна епидемия води до обичайните превантивни мерки. От днес се забраняват плановите операции и свижданията в болниците, спират се детските и женските консултации, както и профилактичните прегледи и имунизациите. 
Детските градини и ясли продължават да работят, като само здрави деца ще посещават заведенията чрез така наречения „филтър“, който ще се прави сутрин от персонала. Деца, които са с хрема или кашлица, няма да се допускат в забавачниците, каза д-р Мирчева.