„Решихме проблема с приема в гимназиите! Като отрежат от Математическата и от Европейското по една паралелка - и готово! Ще напълним онези училища, където децата не искат да кандидатстват!“. С тази реплика, препълнена с горчива ирония, директорът на Математическата гимназия Митко Кунчев обобщи „новината“ от съвещанието на гимназиални директори при началника на Регионалното управление на образованието /РУО/ Росица Георгиева в петък. 
На него Георгиева обявила как според нея и колегите й в РУО трябва да изглежда приемът. От заявените от Математическата гимназия 5 паралелки една трябва да отпадне, 4 вместо исканите 5 паралелки ще трябва да приеме Европейското училище, 1 вместо исканите 2 ще влезе в СУ „Възраждане“. 
Запазват се исканите по три паралелки прием в „Христо Ботев“, Дойче шуле и „Васил Левски“, 4 нови осми класа ще влязат в Английската, в „Йордан Йовков“ също ще получат заявената 1 паралелка. А в Професионалналата гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура, която от години не може да се справи с приема и дори две години е нулев, защото не можа да събере нито един нов клас, сега се одобряват заявените 3 /три!/ паралелки! 
Наистина не разбирам какво се случва - в кои времена живеем и как така механично и с декрети ще се определя колко ученици да искат да учат в дадена гимназия, недоумяваше Митко Кунчев. Защо не оставят родителите и децата сами да решават къде искат да учат - не сме в епохата на крепостничеството, та друг да решава вместо тях, възмущаваше се директорът на Математическата. В момента в нашето училище правим ремонт за 3,5 милиона лева, а ако така продължават нещата, рискуваме да оставим това ремонтирано училище празно - не е за вярване, че това се случва сега, когато ние сме в Европейския съюз, кипеше директорът. Той особено бе възмутен от тезата, заявена на вчерашното съвещание, че „не трябвало да има елитни училища“. Ама така като ни намаляват паралелките, МГ ще стане още по-елитно училище!, обобщи Кунчев и посочи, че от всичките наградени в петък талантливи деца 50 са от МГ, при това те са изявени не само като математици, а и като спортисти. 
Недопустимо и абсурдно е и според директорката на СУ за европейски езици Добромира Николова подобно механично ограничаване на свободния избор по време на приема в гимназии. Надявам се, че никой не си мисли, че тези деца, които няма да бъдат приети при нас и в Математическата - където искат да учат, ще отидат да попълнят незаетите бройки в някои професионални гимназии, каза Николова. От тази година СУЕЕ е искало да възобнови приема във френска паралелка след 7 клас - и тя да бъде петата, заедно с останалите четири - по една английска, немска, руска и испанска. Впрочем, за френска паралелка след 7 клас стана дума и преди месец на среща на представители на Алианс Франсез и Френския културен център в Русе, където зам.-кметът Иван Григоров и шефът на РУО Росица Георгиева бурно одобриха идеята. Сега обаче училището има „правото“ да избира с кои два езика да направи смесена паралелка - след като директивата за 4 осми класа е непоклатима. Не ми излиза от главата един израз, който в Плевенско много обичат да употребяват майсторите: „Както станА, така го искАхте!“, резюмира безрадостно Добромира Николова. 
„Не може да се определя като „рязане“ - какво значи „режат приема“? Истината е, че предлагаме на някои училища да преразгледат заявките си и да представят оптимизирани варианти“, каза началникът на РУО Росица Георгиева. Предложението е от заявените от профилираните и средни училища 26 паралелки да останат 23. По-сурови са изискванията към професионалните гимназии - те са предложили прием на 43 паралелки, от РУО искат бройката да стане 31. 
Истината е, че децата, които ще кандидатстват след 7 клас, са 1274, а приемът, който предлагат русенските училища, е за 1870 деца, уточни Георгиева. А другата истина е, че бизнесът иска кадри, добави тя. Затова и в ПГ по дървообработване заявката е за 3 паралелки, като са одобрени и трите. Според Георгиева редукцията, която предлагат от РУО, би могла да регулира в известна степен приема в хуманитарните училища, като заедно с това и да запази все така високо нивото на учещите там, тъй като напоследък се случвало в МГ да кандидатстват и деца с тройки. Децата намаляват, пада и нивото при приема, убедена е Георгиева. Приоритетът на държавата е професионалното образование, подчерта тя. И поясни, че ако не се вземат мерки, проблемите с недостигащата работна ръка ще се задълбочават все повече. 
Според някои училищни директори обаче е по-разумно да се преструктурират училища, които продължават да съществуват по създадена и утвърдена матрица, без да се взема предвид променената реалност. Едно училище като „Йордан Йовков“ спокойно би могло да стане основно, например, смятат те. Но за това е нужен сериозен и задълбочен подход, който изисква време, внимание и честно отношение към проблема. Защото механичното разместване и „стръскване“ на бройките деца и паралелки само създава видимост за действия, но дори не побутва причината за трагичната картина в образованието.
В подкрепа на приема в Математическата гимназия е организирана гражданска подписка, като инициаторът Детелина Кръстева съобщи, че всеки, който проявява интерес, може да изрази позицията си на 29 януари от 17.00 часа в сградата на гимназията.