Стъпка назад за лъвчетата Терез и Масуд. Вместо да заминат за спасителен център в Холандия животните трябва да бъдат прехвърлени в Пазарджик - това решиха общинските съветници в Разград.

След като областният управител на Разград върна решението на общинските съветници лъвчетата да заминат за Пазарджик, заради липсата на документи за собственост, кметството се сдоби с нужните свидетелства и решението бе прегласувано с 21 гласа "за". Към него бе допълнено, че се дава разрешение на фондация "Четири лапи" да закара 3 от възрастните лъвове в Холандия.

„Ако тя не ги желае може би трябва да се посочат причините защо, защо се желаят само малките лъвчета”, коментира Валентин Василев - кмет на община Разград.

От 5 месеца Терез и Масуд са в София, след като бяха спасени от зоокъта в Разград. Преди 3 месеца кметът на Валентин Василев сключи споразумение с международната организация "Четири лапи" да помогнат за намирането на нов дом на общо 5 лъва, защото в Разград нямат условия за тях. Малко по-късно обаче кметът на Пазарджик поиска малките да отидат в градския зоопарк.

На протест в защита на лъвчетата в София преди месец екоминистърът обеща, че животните все пак ще заминат за Холандия, защото в България няма подходящи условия за тях.

„Лъвчетата, за които сте се събрали конкретно днеска няма да отидат в Пазарджик”, посочи Нено Димов - министър на околната среда и водите.