Над 50 млн. лева ще вложи „Каолин“ в изграждането на нов завод в Дулово. Предприятието за преработка на каолин и кварцов пясък ще се издигне на мястото на някогашния фуражен завод в града. Тази седмица започна разчистването на площадката за строителството, което по план трябва да започне през 2019 г. Заводът ще отговаря на всички екологични стандарти, към които собственикът на „Каолин“ - германския концерн „Кварцверке“, се придържа стриктно. Строителството ще отнеме около три години и предприятието ще заработи през 2021 г.
Според изпълнителния директор на фирмата Радомир Чолаков, в предприятието ще бъдат осигурени 120 работни места, а още около 400 - в съпътстващи дейности. Заводът ще преработва кварц - каолинова суровина от находище в Дуловска община за производство на първични продукти, влагани в химическата, керамичната, фаянсовата и стъкларската промишленост.
Според прогнозите, разработката на каолиновите находища ще продължи поне 50 години. През миналата година фирмата спечели трийсет и петгодишна концесия от правителството за дoбив нa кaoлин и квapцoв пяcък oт двa yчacтъкa нa нaxoдищe „Koлoбъp“ тaм, кaтo oбявeнaтa тoгaвa инвecтиция бeшe нaд 8 милиoнa лeвa.
Зa cpoкa нa дoгoвopa „Каолин“ ще плaти 28 милиoнa лeвa кoнцecиoнни тaкcи, пoлoвинaтa oт кoитo щe oтивaт в бюджeтa нa oбщинa Дyлoвo пo Зaкoнa зa пoдзeмнитe бoгaтcтвa. Очакванията са местната икономика да живне с отварянето на завода, като намалее и безработицата в региона, която в момента е 18%.