Две млади оперни сили се вливат в солистичния състав на Русенската опера, съобщиха от културния институт вчера. Мецосопраното Глория Кънева и тенорът Иван Пенчев, които се дипломираха миналото лято в Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“, вече са официално в състава на русенския оперен театър. 
Публиката в Русе познава и двамата - макар и не толкова добре, колкото предстои това да стане. Все пак, ценителите на добрите школувани гласове и на вродения артистизъм вече са аплодирали Глория и Иван Пенчев. Той имаше самостоятелен концерт в зала „Европа“ преди малко повече от година. Неотдавна участва в концерта с интригуващото название „О-пера!“, режисиран от Аделаида Якимова, преди година пък направи самостоятелен концерт в зала „Европа“. А буквално ден след това двамата заедно с други свои колеги с повече опит направиха концерт с любими арии и канцонети на сцената на Военния клуб. 
Концертът във Военния клуб всъщност не беше нещо напълно ново за съвсем младите артисти и неколцината техни колеги. През юли миналата година Иван Пенчев, Глория Кънева, Владислава Гарвалова, Даниела Караиванова, Петя Цонева и Родриго Тросино зарадваха... жителите на село Щръклево /!/ с вълнуваща колекция от творби на Лехар, Калман, Моцарт, Бизе, Сен-Санс, Верди. Без съмнение, 
оперен концерт на село е нестандартна изява
но е сигурно и друго - че в Щръклево и досега се говори за това невероятно приключение за душата от миналото лято и със сигурност публиката ще бъде двойно повече, ако такъв концерт се направи отново. Впрочем организаторите бяха тъкмо Иван Пенчев, току-що завършил Консерваторията, и Владислава Гарвалова, известната солистка от Русенската опера. И двамата са свързани със селото с детски спомени и с любовта си към възможността да си почиват пълноценно от шумотевицата на големия град. 
Има обаче още нещо за двамата млади солисти, които добавят нов тон в състава на операта. Ако този арт детайл е известен, то със сигурност той е известен не на широката публика, а вероятно на меломаните, които стриктно следят какво се случва 
в столичната Светая Светих на музикалния живот - зала „България“
Точно там през май миналата година по време на концерт, в който участваха абсолвенти от Музикалната академия, Иван Пенчев уцели една от паузите на концертния подиум, за да падне на коляно и да поднесе на Глория Кънева изящна кадифена кутийка с годежен пръстен! 
Жестът развълнува не само Глория, но и нейни състудентки и приятели, а също и публиката - след като и тя разбра, че това, което прави младият оперен певец, както и изненадата на младото мецосопрано, всъщност не са по сценарий и не са добре отрепетирани сценични ефекти... 
И двамата - и Глория, и Иван, са родени в Русе. И двамата са завършили класическо пеене в русенското Училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ - Глория в класа на Катрин Емилова, Иван - при Георги Делиганев. И двамата продължават образованието си в Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“ отново с класическо пеене в класа на Илка Попова и Николай Моцов. И двамата изучават актьорско майсторство в класа на акад.Пламен Карталов и Вера Петрова. 
И двамата вече имат награди, постижения и предложения
за участия. Завършил академията като баритон, Иван Пенчев сега поема теноровите партии и първата му изява с русенския оперен театър ще бъде в „Царицата на чардаша“ като Едвин - това ще стане по време на гостуването на операта в Разград на 23 януари. Глория Кънева пък ще пее в премиерата на операта „Евгений Онегин“ в ролята на Олга в Софийската опера. 
А на 9 февруари и двамата участват в премиерата на „Луд гидия“ на Парашкев Хаджиев - едно от заглавията, обещани от новия директор на операта Иван Кюркчиев. Режисьор ще бъде Павел Герджиков, диригент - младият Димитър Косев, сценограф е Иван Токаджиев.