При първия по-обилен сняг, който наваля вчера, 38 машини работиха за почистването и опесъчаването на пътищата в Русенска област. В областния град около 70 души започнаха да опесъчават тротоарите, за да се предотврати заледяване в резултат на очакваните ниски температури. От общината са осигурени достатъчни количества сол, които са разпределени в чували и са доставени на различни места из града, най-често до автобусни спирки. Гражданите могат да вземат от тях и да осоляват, за да се избегнат инциденти. От общината призовават да бъдат почистени и опесъчeни тротоарите пред жилищните сгради и пред фирмените офиси.
Очаквано студът и снегът започнаха да пълнят приюта „Добрият самарянин“. Там вече живеят 75 бездомници, като са приготвени и допълнителни легла. Капацитетът на приюта в квартал „Тракцията“ е 60 места, но тъй като няма как да оставят скитниците на студа,  всяка зима там се разпъват още легла в коридорите. От приюта разчитат на дарения, особено на хранителни продукти, за да могат да продължават да осигуряват за всички настанени крайно нуждаещи се русенци закуска, обяд и вечеря. В „Добрият самарянин“ има нужда също от топли зимни обувки и кърпи.
Кризисната трапезария на улица „Гурко“ 10 също всеки ден спасява от студа и глада несретниците и ги изхранва. Тя се посещава от около 20-30 души, като при лошо време стига и до 40 души, колкото е капацитетът й. Те могат да хапнат топла супа, сандвич и чай, както и да се изкъпят в чиста баня. За безпроблемното функциониране от БЧК-Русе продължават да набират средства, тъй като дневната издръжка на заведението е около 250 лева. Шефът на БЧК-Русе д-р Руденко Йорданов увери, че ще направят максималното, за да продължи трапезарията да работи, докато времето е заплаха за несретниците. Освен храна и баня в трапезарията бездомниците получават здравни и психологически консултации, като се провеждат и различни мероприятия и тренинги.
Консерви, сухари, уреди за приготвяне на храна и напитки и топла стая с походни легла и постелъчен инвентар ще спасяват закъсали хора при екстремни зимни условия на четири места в Русенска област. Оборудваните кризисни центрове са по различните пътни направления - край Бъзън, Бяла, Сливо поле, Пиргово и един резервен в Две могили, който може да бъде отворен при нужда, каза  д-р Руденко Йорданов. При крайна нужда от червенокръстката организация могат да настанят бедстващи и в клуба на улица „Плиска“, който вече има санитарно-хигиенен възел. До момента проблемът да се пренощува там беше, че липсват баня и тоалетна.