Независимо от постоянното спадане на раждаемостта в страната и в частност в Русе, където на бял свят през миналата година излязоха 139 бебета по-малко в сравнение с 2016-а, ще пожелая на екипа в АГ комплекса тази година раждаемостта да е по-голяма. Това каза на вчерашния професионален празник на родилната помощ-Бабинден началникът на комплекса д-р Георги Хубчев. И призова мъжете от всички възрасти да помогнат за постигане на тази цел, защото раждаемостта през 2017 година в цялата страна е най-ниска от освобождението на България от османско робство през 1878 година.
За 21 дни от началото на тази година в родилна зала към комплекса са проплакали 71 бебета, а на вчерашния Бабинден дойдоха и първите близнаци, а до края на деня още четири майки прегърнаха своите рожби.
АГ-комплексът е единственото място от Варна до Плевен, където може да се разчита денонощно на професионална медицинска помощ за раждане. Имаме най-съвременна и модерна апаратура, а над 50% от персонала са млади хора, защото при нас има перспектива. Това дава възможност в нашата база да идват родилки от цялата страна, включително от София и Дупница, защото тук получават професионална помощ и се спасяват много животи, без пациентите да плащат за допълнителния престой, посочи д-р Хубчев.
Ние, неонатолозите и детските медицински сестри сме наследници на едновремешните баби, които са бдели над живота на родилките и новородените им деца, напомни началникът на неонатологията д-р Лиляна Ташкова. По думите й миналата година най-малко роденото бебе е било с тегло 492 грама, но е оцеляло благодарение на труда и професионализма на екипа в неонатологията. Най-голямо роденото пък е с тегло 5 кг и също е живо и здраво.
Старшата акушерка Галя Добрикова изми ръцете на д-р Хубчев по стар обичай и също му пожела тази година в комплекса да има много повече здраво родени бебета.
Екипът на АГ-комплекса бе поздравен от директора на болницата д-р Иван Стоянов, ректора на РУ проф. Велизара Пенчева, председателя на ОбС Христо Белоев, областния управител Галин Григоров и от председателя на общинската здравна комисия д-р Теодора Константинова. Поздравителен адрес беше връчен и от кмета Пламен Стоилов.