Никога не е съществувала македонска нация, както не е съществувала и нация на атиняните или спартанците. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за неделното издание на в. „Етнос“. Неговото изказване идва само няколко дни, след като преговорите между Гърция и Македония за името бяха подновени.

„Антична Македония е била голяма сила в древния гръцки свят, която се е разширила, особено по времето на Александър Велики, далеч извън днешната географска област Македония“, коментира още Ципрас.

Той посочва, че от 7 в. нататък по тези земи освен гърците са се заселили и славяни, българи, сърби, евреи и османски турци. „Сега географската област Македония е разделена между три държави“, отбелязва премиерът. „В този смисъл е съвсем противоречащо на историята и абсурдно някой да поиска етническа идентификация с Македония“, смята Ципрас.

Той обаче е на мнение, че не е абсурдно терминът Македония да бъде включен в едно сложно име, с географско или времево определение, "така че да бъде ясно, че ник