Обжалване пред Апелативния съд във Велико Търново даде яснота за присъдата на вече бившия полицай от Първо районно Ваньо Димитров, който беше осъден на първа инстанция миналата година в дело за закрила на наркогрупа. Тогава наказанието не беше огласено заради промени в НПК, забраняващи да се обявяват ефективни присъди, преди да са приведени в изпълнение.
Оказа се, че Димитров, който бе задържан след като бе установено, че осведомява група за разпространение на дрога за предстоящите акции на колегите си, е получил присъди и по трите обвинения срещу него. За издаване на държавна тайна са му дадени 3 години затвор, за забранено със закон разгласяване на служебна информация наказанието му е 1 година затвор, а за незаконно даржаните 55 патрона за пистолет „Макаров“ са добавени още 2 години затвор. В крайна сметка съдът му е наложил най-тежкото наказание - 3 години лишаване от свобода при първоначален общ режим. 
Протест срещу присъдата е подала Окръжна прокуратура, която иска Димитров да влезе за 5 години в затвора. Адвокатът на полицая също обжалва решението, като настоява обвиненията срещу клиента му да бъдат преквалифицирани, а присъдата - отменена.
Делото ще бъде гледано на 12 февруари.              У