Намериха се измислени специалисти, които казаха, че асоциацията на Дунавските общини (АДО) харчи пари на вятъра за проект, който цели решаването на един огромен проблем за региона, а именно овладяването на популацията на комарите. Всеки скептик или този, който се опитва да критикува, че се харчат пари за това, му предлагам да го заведа на дунавски остров и да го оставя за около 2 часа, без да ползва репеленти. Убеден съм, че след един такъв престой, колкото и пари да се отделят за борба с комарите, ще каже, че са малко. Това каза кметът Пламен Стоилов на заключителната конференция на проекта на АДО за борба с комарите и отбеляза, че говори като човек, израснал покрай реката, който познава островите, поречието и който има възможността да се сблъсква с този проблем. А проектът има за цел да предложи решения за справяне с прекомерната популация на кръвосмучещите насекоми, като бъдат идентифицирани огнищата им чрез разработената географска информационна система и бъдат третирани съвместно от България и Румъния, както и да се разработи модел за координация на общи дейности и обмен на информация. 
Реката, поречието, Дунавският регион, островите са нещо уникално, те са една приказка, която човек трябва да види, за да разбере за какво става дума. Те са уникално място за туризъм, но как да правиш туризъм, ако не си решил този голям проблем, каза още Стоилов. Той отбеляза, че за да се реши проблемът с комарите държавата дава средно между 1,3 и 2,3 милиона, а по-големите градове отделят собствени средства и сами водят борбата с комарите. Това обаче означава да водиш битка сам срещу всички, като знаеш, че решаваш проблема за момента и следващата година отново съществува, допълни Стоилов. 
В тази връзка кметът подчерта, че за да бъде ефикасна борбата с комарите, е много важна институционалната обединеност, синхрон, координация на дейностите, и най-вече да има конкретна информация къде са популациите и къде трябва да бъдат атакувани, а всичко това го дава географската информационна система, която е разработена по проекта.