Първите дни на новата година донесоха един великолепен подарък на всички, които обичат историята, интересуват се от личностите в нея и искат да знаят истината, а не да се доверяват на овехтели и често неверни клишета. Това е книгата „Ангели и демони“ на известния русенски журналист и историк или по-скоро любопитен и добросъвестен изследовател на миналото Боян Драганов, който с много труд и упоритост разбулва загадки, осветява факти и поправя несправедливости.
Боян Драганов е добре известен на четящата публика. Трилогията му „Зад завесата на големите скандали“ доказа, че дори във времето на компютрите, смартфоните и електронните четци хубавата книга си остава класика, а класиката, както гласи девизът на една банка, е модерна. И винаги ще бъде.
Зад книгите на Боян Драганов, публикувани неизменно от русенското издателство „Ахат“, се крие наистина огромен труд. Така на бял свят идват четивно написани и атрактивно поднесени истории, които няма къде другаде да се прочетат. При това погледнати не през жълтите очила на сензацията, а през лупата на детайлите, които често разкриват много повече от хиляди думи, превърнати в смокинови листа за лицемерие, лъжи и нечисти амбиции.
И за да не остане съмнение - материалите и в новата книга „Ангели и демони“ не са просто увлекателно написани разкази, а подкрепени с документи и доказателства находки. Например като житието на един от най-близките съратници на Васил Левски - Васил Йонков-Гложенеца или българската Черешова артилерия по време на Априлското въстание - известни са 40 черешови топчета, изработени с мисълта за битки за свобода. Но книгата не кръжи само около края на героичния 19 век, а гледа далеч напред - например към строежа на Дунав мост, чийто създател арх.Георги Овчаров слага точка на „Ангели и демони“, но не и финал на историите, които Боян Драганов издирва, за да подари на читателите.         У