„Юнак“ /Русе/ ще сформира за първи път в историята си много силен отбор по свободна борба при жените, научи „Утро“. Идеята принадлежи на почетния президент на федерацията Валентин Йорданов, който държи русенският клуб да има стабилен и конкурентен тим в женското направление. Йорданов лично подготвил момичетата в предварителни разговори да станат боркини на „юнаците“. По-рано той помогна с авторитета и името си за създаването на солиден мъжки тим с привличането на Георги Вангелов, Мирослав Киров, Борислав и Филип Новачкови.
Кой влиза в дамския състав?
Започваме с Биляна Дудова, европейска шампионка през 2017 година. На финала тя победи с 9:3 беларускинята Катерина Янушкевич. Биляна е родена в Нови Искър на 1 август 1997 година. Последният й клуб е „Рилски спортист“ /Самоков/. Дудова е студентка в благоевградския Югозападен университет. Състезава се в категория до 55 килограма.
Продължаваме със сестрите Джанан и Елис Манолови.
Джанан е родена на 16 май 1993 година в германския град Майнц. Тя е с пето място от европейско първенство и четвърто от Младежките олимпийски игри в Сингапур. Състезава се в категория до 69 килограма. Студентката в Националната спортна академия е титулярка в държавния отбор.
По-малката й сестра Елис е с азерско поданство. Взе го преди няколко години. Под флага на Азербайджан спечели медали от престижни първенства. Стана и шампионка на Ислямските игри, за което беше възнаградена богато. Може да се похвали с отличия от световни и европейски шампионати. В първенството на България ще носи трикото на „Юнак“.
Виктория Бобева е от Димитровград. И тя е националка. Често сменя категориите си. Най-силна като че ли е на 63 килограма. Тя е държавна шампионка и е участничка на световни и европейски първенства.
Съгражданката й Кремена Петрова се бори на 53 килограма. Кремена е вицешампионка от последния държавен шампионат.
„Всички тези състезателки вече са с картотеки във федерацията. Чакаме още три момичета“, обясни пред „Утро“ треньорът в „Юнак“ Валентин Ангелов.
С този състав жените на русенския клуб се очертават като претендентки за държавната отборна титла. Техен основен съперник ще е „Левски“, чийто треньор е националният селекционер Петър Касабов.