Проектирането на модерен плувен комплекс и благоустрояването в Източна промишлена зона са сред стратегическите обекти в инвестиционната програма на общината за 2018 година. Имаме ясна визия за изграждането на басейн и за финансирането, тази година ще бъде заложено проектирането, каза кметът  Пламен Стоилов на общественото обсъждане на проекта за бюджет 2018. То събра в Пленарна зала в петък вечерта около трийсетина граждани и още толкова общински служители и съветници.
В най-кратки срокове на възлови места в града, където често има вандалски прояви, ще бъдат поставени камери, като те ще бъдат защитени срещу кражби, посочи кметът по повод зачестилите случаи на рушене на общинска собственост. За пети път вандали чупят огледалото за велосипедисти в подлеза на Кръговото, чешмички и пейки също са обект на чести посегателства. Стоилов призова русенци да бъдат безкомпромисни и да подават сигнали, за да се установят извършителите и да бъдат наказани.
Що се отнася до обществения транспорт, кметът посочи, че са необходими минимум 10 милиона за закупуването на 30 чисто нови тролейбуса, като допълни, че до две години проблемите с транспорта ще бъдат решени. След като общината стана собственик на тролейбусния транспорт, за първите месеци дружеството показва положителни финансови резултати. За бъдещето му се анализират три варианта - общината да развива сама дружеството, публично-частно партньорство или стратегически инвеститор, като те ще бъдат предложени за обсъждане и решение от общинския съвет. Граждани сигнализираха и за неработещи табла на спирките, но се оказа, че от 100 табла само 5 са повредени, като поетапно те ще бъдат възстановени.
Друга тема, която беше обсъдена, бе за вилните зони, които са извън улична регулация, но въпреки това общината винаги откликва на решаването на проблемите. Гражданин от местността Хайдук дере се оплака, че единственият път, който обслужва района, е в окаяно състояние. Целогодишно там живеят около 33 семейства, а през лятото над 70 и използват разбития път. Обещано бе екип на общинско предприятие „Комунални дейности“ ще насипе камък и инертни материали, за да се подобри достъпът на хората във вилните зони.