1589 са учениците в Русенска област, които тази година ще завършат 7 клас и ще кандидатстват в гимназиите. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Тя уточни, че седмокласниците са малко повече, но 92 от тях учат в Училището по изкуствата и в Спортното, а те обикновено не кандидатстват другаде.
Тази година за първи път след 7 клас децата получават документ за основно образование. Иначе казано, приемът в средните училища и професионалните гимназии в Русе и областта ще трябва да разчита точно на тези 1589 деца. А може би и на по-малко - защото не е сигурно, че абсолютно всички от тях ще се дипломират, нито че всички ще кандидатстват в русенски гимназии. Миналото лято в гимназиите имаше и прием след 8 клас - още 800 ученици. Сега нещата са различни и отсега казваме на директорите, че трябва изключително прецизно и разумно да подходят при заявяването на бройките, които искат да приемат, добави Росица Георгиева.
Тези данни и перспективи станаха повод за вчерашната работна среща, организирана от областната управа, в която взеха участие директори на професионални гимназии и представители на бизнеса, за да обсъдят предстоящия прием. От години говорим за проблема с малкото кандидати за тези гимназии, но сега вече ножът е опрял до кокала, обясни образно зам. областният управител Валентин Колев. Даваме възможност на браншовите организации да си кажат какви кадри са им нужни за следващите 5 години, каза зам.-кметът Иван Григоров. 
Нашата професия е вечна и е най-доходната за Русе, заедно с шивашката, каза Севдалин Петров от Камарата на строителите. Той посочи подкрепата за Строителната гимназия: 2 стипендии за отличници, ученически практики, желание за дуално обучение от следващата година. Петров настоя да се върне системата на балансиран прием с аргумента: „Сега профилираните гимназии станаха много, там приемат и с тройки, за техникумите не остават ученици“. 
Хората от средите на бизнеса продължаваха да наричат професионалните гимназии „техникуми“, но това не намалява тяхната истинска тревога от липсата на технически кадри. За драмата със затихващия интерес на младежите и на техните родители към професии в реалната икономика говориха почти всички. Петър Петров от „Дунарит“ дори се възмути от това, че Икономическата гимназия, където кандидатите са традиционно много,  „произвежда безработни“, а в Русенския университет „закриват Машинно-технологичния факултет, а откриват някакви специалности като кинезитерапия и акушерство“. Петров припомни, че преди 50 години дуалното обучение е заимствано от Германия и Швейцария не от другаде, а именно от България. 
За съжаление, родителите обикновено следват модните тенденции, те гледат на своите деца като на бъдещи емигранти и ги пращат да учат в училища, където акцентът са чуждите езици, каза Росица Георгиева. Тя настоя да се помисли как да бъдат убедени родителите детето им да избере професия, нужна за региона. 
Известният дърворезбар и производител на стилна мебел Пламен Минчев предложи Русе да стане инициатор на национален форум на професионалните гимназии за промени в системата на профи образованието. А проф.Бранко Сотиров от РУ обяви: „Ние сме в перманентен процес на недостиг на деца. Затова бих се обърнал към тези, от които зависи да променят нещата. Замразете бюджетите на всички училища за 10 години! Не ги карайте да треперят за ученици! Не ги карайте да уволняват учители! Премахнете принципа „Парите следват ученика“! Дайте им глътка въздух! И въведете тия квоти най-после!“. 
Повечето от директорите на гимназии останаха мълчаливи - за тях това е поредна такава среща по болната тема, а те вече са наясно, че след подобни разговори не следва нищо. И че те отново си остават сами в борбата за ученици и паралелки. В тази борба нерядко някои „иновативни“ методи могат да бъдат описвани във фейлетони и хуморески - като „крадене“ на вече записани някъде ученици, наддаване и буквално „прелъстяване“ с бонуси и екстри. 
Зам.областният Колев обаче показа завиден оптимизъм. Това, което чухме, е полезно, независимо кой какво си мисли в момента, обобщи той. И увери, че след известно време ще покани отново всички на нова среща, като очаква тогава „конкретиките“ да бъдат повече.