Беларуската състезателка Александра Гришина пристигна вчера в Русе. Както първи писа „Утро“, тя ще се състезава за „Локомотив“. Тенденцията е тя да стане българска националка. На летището в Букурещ Гришина бе посрещната от треньора Евгени Недев.
Визитката на 24-годишната беларускиня определено впечатлява. Родената в Минск красавица е европейска шампионка за девойки на единичен каяк /1000 метра/, бронзова медалистка от първенството на Стария континент /500/ и четвърта на 200 метра. На световното първенство печели бронз на 500 метра и финишира четвърта на 5000. 
На световния шампионат за жени през 2017 година финишира втора като състезателка в екипажа на двойка каяк /1000 метра/. Сезонът за нея през миналата година приключва с първо място в Европа, като Александра е в състава на беларуската четворка каяк.
Проблемът за Гришина обаче е, че заради намерението й да гребе за България, федерацията на нейната страна я наказа със спиране на състезателни права за 2 години. Каякарката всъщност поема рикошета от мерките на беларуското правителство след края на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Тогава лично президентът на Беларус Александър Лукашенко свиква заседание с първите спортни началници, за да ги пита ребром как е възможно състезатели с беларуска кръв  да печелят медали за други държави. Само приносът на кану-каяк в това отношение са 3 отличия от Рио. Така Гришина става жертва на затегнат режим със сурови наказания за всички, дръзнали да сменят личните си паспорти.
Александра Гришина ще е втората беларуска състезателка в „Локомотив“ /Русе/. През миналата година при „железничарите“ пристигна нейната сънародничка Анастасия Лавренова. След дълго тичане по институции Равренова получи наш паспорт, а дебютът й бе четвърто място с Даниела Недева на европейското първенство за жени.