131 книжки е взела от регионална библиотека „Любен Каравелов“ и е прочела за миналата година 12-годишната Никол Данева, която вчера бе обявена от библиотеката за Най-четящото дете на 2017-а. Никол за втори път става носител на тази симпатична титла - преди година тя беше първият малък читател, чийто отпечатък от дланта постави началото на Алеята на четящите деца. Никол наистина е удивително дете, каза директорката на библиотеката Теодора Евтимова. Момичето само избрало училището, в което учи - „Христо Ботев“, като желанието му било школото да е възможно най-близо до библиотеката.
Вчера Най-четящото русенско дете получи ваучери, с които да си купи нови книжки от РБ „Л.Каравелов“, от издателствата „Хермес“ и „Сиела“ и от книжарниците „Хеликон“ и „АБВ“. Връчването на наградите стана в присъствието на съученици на момичето, които я подкрепиха с аплодисменти. Никол призна пред журналисти, че предпочита да чете най-вече фентъзи и дори възнамерява също да напише нещо свое в този стил. 
Най-четящият възрастен читател е пенсионерката Мариета Кънева, в чийто електронен картон са записани 419 взети книги за миналата година. 
Читателите на библиотеката за 2017-а са били 9500, от тях 3181 са регистрираните в Детския отдел. Детските читателски предпочитания за годината са били за „Дневникът на един дръндьо“ на Джеф Кини /над 340 прочитания/, а големите са чели в най-голям захлас романите на Даниел Стийл, които са били заемани 2146 пъти.