Мъжко хоро в Янтра предшестваше ваденето на кръста в Ценово. Ритуалът се изпълнява за пръв път и в него участваха само храбреците, които по-късно се хвърлиха да спасяват кръста. В центъра на хорото на мъже в народни носии бе 64-годишният земеделски производител и общински съветник Цветан Георгиев, който даваше тон на празника с гръмогласния си тъпан, чийто тътен се носеше далеч над Янтра и изсипа в реката шепа пръст, донесена специално за ритуала от Божи гроб.
Празникът започна с предвождано от два големи трибагреника шествие до храма „Света Параскева“, където отец Антон отслужи водосвет за здраве и благополучие на всички ценовчани. Оттам множеството, начело със свещеника, пое към реката. Духов оркестър и накладен от сутринта буен огън чакаше на брега 19-те юнаци, дошли да спасят кръста на Богоявление, както и стотиците жители и гости на Ценово.
В оспорвана борба кръстът бе спасен от Ивайло Иванов, който бе благословен от отец Антон и награден от кмета на община Ценово д-р Петър Петров. Награди от кмета получиха още най-възрастният участник и най-дългогодишният участник в ритуала - 64-годишният Николай Илиев и Методи Кръстев, който за 15 път е сред скочилите в Янтра на Йордановден.
Празникът продължи с много хора и веселие.
Кръстът бе спасен също в Долна Студена, където свещеникът стигна на кон до остров в Янтра, за да хвърли кръста, както и в Новград. В първото село пръв до светинята сред девет души стигна 18-годишният дебютант Никола Рацов. Във второто кръстът бе уловен от  Светлозар Андреев.