Два кратки, но силно въздействащи разказа - за съвършенството на красотата и за любовта, подготвя русенската балетна трупа в операта. На 27 февруари от 19 часа почитателите на Терпсихора ще имат удоволствието да видят едноактните творби „Полет към светлината“ и „Ромео и Жулиета“. И двете постановки са дело на директора на балета Силвия Томова. В първата, която е по избрана музика от Росини, Чайковски, Масне, Пиацола и Гершуин, ефирни движения и буйство на багри-символи ще провокират чувствеността на зрителя и неговия стремеж към усъвършенстване, каза вчера Силвия Томова. Нейният замисъл е спектакълът „Полет към светлината“ да бъде послание за себепознание, преоткриване на силните ни страни и доближаване към природата.
Фантастичната увертюра на Чайковски „Ромео и Жулиета“ разказва историята на любовта на двамата емблематични герои, но заедно с това поставя нови въпроси по темата „Родители-деца“, увери директорката на балета. Автор на костюмите и за двете постановки е италианският художник Салваторе Руссо. Когато ми се обадиха с това предложение, се сепнах, призна Руссо. Темата „Ромео и Жулиета“ в оригинала на Шекспир е в 4 действия, в операта на Гуно - също 4, балетът на Прокофиев със същото заглавие е в 3 действия, а в увертюрата на Чайковски всичко се концентрира в 25 минути, обясни художникът. Когато обаче видял творческото решение на Томова, притесненията му отпаднали и се заел за работа.
Със Салваторе Руссо се познаваме отдавна и отдавна искаме да направим нещо заедно, но ето че на Русе се  падна ролята да осъществи тази мечта, каза Силвия Томова. Тя адмирира солистите, които изпълняват централните роли в двете постановки - Весела Христова, Елена Харалампиева, Стоян Фъртунов, Даниел Тичков, Галина Христова, Светослав Маринов, Огнян Иванов. А те на свой ред признаха, че работата им по двете постановки е била истинско щастливо предизвикателство.
Втората премиера на „Полет към светлината“ и „Ромео и Жулиета“ е на 28 февруари, през март също ще има две представления.