Семейства в затруднено положение и без собствен дом отказват да се настанят в общински жилища с мотива, че пред сградата или къщата няма спирка, паркинг и куп други екстри. Последните претенции са от дните преди Коледа, когато от комисията за настаняване в общински жилища канят майка с дете да се нанесе в ремонтирана гарсониера, но тя отказва, тъй като няма спирка. Миналата година в мотивите си за отказ дамата е посочила, че предлаганото жилище не е ремонтирано, тази година претенциите й се увеличават. 
Това не е единственият подобен случай, независимо че в проектосписъка на крайно нуждаещите се за настаняване под наем в общински жилища през 2018 година чакат 139 семейства. Повечето от тях са в проектосписъка, тъй като имат претенции за мястото на евтината квартира. Обикновено предпочитат жилища в центъра и затова остават на опашката. Сред чакащите за общински покрив има 39 самотно живеещи, 47 двучленни, 40 тричленни, 13 четиричленни семейства.
Проектосписъкът на подлежащите на настаняване в общински жилища е публикуван на сайта на общината, като след изтичане на задължителния срок за възражения ще бъде оформен и гласуван окончателният списък, по който ще става настаняването през 2018. 
През миналата година списъкът на утвърдените кандидати включваше 253 семейства. 110 са отпаднали -  78 заради настаняване, а останалите - по други причини. Например заради заминаване в чужбина, купуване на собствен дом, неподновяване на картотеката и т.н. Ред за място в общинския жилищен фонд сега чакат 139 семейства.
Окончателният списък на стопанисваните жилища пък се изготвя в момента и предстои да бъде внесен за гласуване от общинския съвет през февруари. През миналата година обаче има голям брой съборени имоти - общо 25, като седем от тях са на улица „Шипка“ заради реконструкцията и изграждането на кръгово кръстовище. На всички наематели на Жилфонд са предложени жилища в друга част на града. Останалите сгради са съборени поради лошото им състояние.