160-годишната църква в Червена вода се руши и вече е опасна за вярващите. Парчета от тавана са паднали в храма, докато се е подготвяло погребение. По чудо се е разминало без пострадали хора, но местните жители признават, че се страхуват да влизат вътре. 
Църквата, която се смята за най-красиво изписаната в цялата епархия, е пострадала силно още при разрушителното земетресение през март 1977 г. През 2000 г. е укрепена от външната страна с отпуснатите за целта 41 000 лв. Процесът обаче не е спрял и напукванията навсякъде са застрашителни. 
Иванка Стоянова, която години наред се е грижила за храма, показва какво е състоянието му в момента.
„Стените са се отделили от тавана, цялата църква е напукана отгоре и при едно земетресение ще рухне. 
В олтара също имаме теч, от който всеки момент може да падне куполът. Много е опасно - парчето, което падна от тавана, бе близо два метра и можеше да убие хората, които застават пред ковчега на починалия. Опасно е и да се влиза, и да се служи вътре, защото няма никаква гаранция дали от тази или от другата страна ще падне таванът, или пък, както се е напукал балконът, може да падне на някого на главите“, казва притеснената жена.
Марийка Данева, която често помага в църквата, споделя, че когато вали, всичко се наводнява и се налага да бършат постоянно и да подлагат кофи.
„То си е за страх работа, всичко е отлепено, дори помещението, където се продават свещите, е напукано“, обяснява тя.
Според жителите на Червена вода постоянният трафик на тирове през селото руши постепенно храма.
„Тук сме с едно постоянно земетресение от 3 бала денонощно. Като минат 50-тонни камиони, пълни с камъни от каменната кариера от Тетово, ние сме тук с постоянно друсане. Църквата е на 160 години и като не се поддържа още 20-30 години, тя ще рухне напълно“, тревожи се и Милко Даскалов. 
Тъй като свещеникът, който се грижи за храма в Червена вода, служи основно във Ветово, църквата се отключва рядко - най-вече за празници и опело. Хората от селото не са доволни от отношението на Русенската митрополия - през миналата година са отпуснали само 5000 лв. за ремонт на храма, които са отишли за боядисване на преддверието. Идвала е комисия от митрополията на място, но никой не се е качил на балкона под покрива, където е най-опасно и положението е най-тревожно. А балконът се ползва по време на големи служби, за да се съберат всички желаещи да присъстват.
Тъй като от митрополията са заявили, че няма пари за укрепването на църквата, хората имат предложение как да се реши този въпрос - приходите от църковните ниви на селото, които не са никак малко, да се използват целево за спасяването на храма. Това обаче зависи от волята на владиката Наум.
Отново се настоява властите да изградят обходен път извън Червена вода, по който да минават тежкотоварните камиони.