Според компанията сделките с XRP могат да бъдат уредени в рамките на четири секунди

При криптовалутите вече има нов хит - Ripple. Тази дигитална парична единица вече е втората най-голяма по пазарен дял и днес достигна рекордни стойности, поскъпвайки с над 120% само за седмица.
Стойността й достигна 2,51 долара, според данни на CryptoCompare, която проследява стойността на различните криптовалути на различни платформи за търговия, съобщава CNBC.

Новият рекорд е над предишния от 2,44 долара, достигнат на 30 декември 2017 г.

Представянето на Ripple е повече от силно - само за седмица цената се е увеличила със 124%. А годишният ръст е 39 600 процента.

Какво е Ripple?

За разлика от bitcoin, Ripple е компания, която е създала собствена криптовалута със същото име, търгуваща се под съкращението XRP. Целяща се в компании.

Ripple се маркетира като решение за трансгранични разплащания за големи финансови институции, базирано на блокчейн технологията.

В момента едно международно плащане отнема няколко дни и е с висока цена. Най-сериозно главоболие за банките са транзакциите с големи обеми, но с ниска стойност - например такива, кокаго Facebook плаща на разработчици на приложения. Тези разплащания често са скъпи и нерентабилни за банките, защото се полагат много усилия, за да се преместят парите.

Ripple се опитва да реши този проблем чрез своята технология. XRP могат да бъдат използвани от предприятията, за да получат незабавна ликвидност, необходима за сделка с висока стойност, без да плащат такси.

XRP действа като мост между традиционните валути по време на сделка. Ripple казва, че транзакциите в XRP могат да бъдат уредени в рамките на четири секунди, по-бързо от която и да е голяма криптовалута в момента.

Защо поскъпва?

Ripple работи с редица финансови институции, сред които American Express и Santander.

Цената на криптовалутата бе подпомогната и от новините през декември, че японските SBI Holdings и SBI Ripple Asia, създадени като партньорство между двете фирми през 2016 г., са направили консорциум с японски компании за кредитни карти за използване на блокчейн технологията. Това е технологията, която стои в основата на всички криптовалути.

Цената е подпомогната и от желанието на инвеститорите за цифрови алтернативи на bitcoin, чиято доминация на пазара на криптовалути достигна вчера най-ниското си ниво.