Петчленен състав на Върховния административен съд се произнесе окончателно в полза на „Нетуоркс България“ по продължилото близо две години дело срещу Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/. Мегаглобата в размер на близо 452 хил. лева, наложена на оператора в началото на 2016 г., е отменена, тъй като според магистратите няма установени недобросъвестни търговски практики, нарушаващи правилата за лоялна конкуренция. Както става ясно, маститите експерти на КЗК просто са останали „изгубени в превода“.
Антимонополният регулатор наложи имуществени санкции на „Норделинк-България“ ЕООД - 94 хил. лв., и „Нетуоркс-България“ ЕООД - 358 хил. лв. през април 2016 г. с основанието, че двете свързани дружества са рекламирали пакет за телевизия и интернет с над 200 програми, докато в същото време имат договори само за 160. Производството бе започнато по жалба на „Булсатком“.
В хода на делото обаче е установено, че КЗК всъщност изобщо не е проверила щателно колко тв програми се предлагат в действителност и базира огромната си санкция само върху документи на Съвета за електронни медии от 2015 г. В тях „Нетуоркс“ действително е декларирал 160 програми към 23.02.2015 г. и 192 към 21.08.2015 г. Но реално са излъчвани повече - 215, за които фирмата има подписани договори.
„В хода на производството представих на КЗК тези договори, които сме подписали с правоносителите, както и фактури за заплащане на правата за излъчване. От КЗК обаче не взеха документите под внимание, защото били на английски, а нямало заверен превод“, каза адвокатът на „Нетуоркс“ Андрей Желязков, изнесъл съдебната битка срещу юристите на регулатора и цяла адвокатска къща, наета от „Булсатком“.
Този смешен аргумент на КЗК (че договорите били на английски, без заверен превод на български) нормално се отхвърля от магистратите, които посочват, че регулаторът би трябвало да положи повече усилия за изясняване на спора. И в решението си от 28 декември ВАС решава окончателно делото в полза на русенската фирма, като потвърждава решенията на предишни инстанции.