Кампанията „Българската Коледа“ помага на Алекс от Русе вече седем години. Момчето има епилепсия и толкова й е свикнал на болестта, че припадъците с гърчове понякога могат да бъдат предвидени. Разбира се, че стават винаги внезапно и Алекс получава удари, но пък си знае, че в следващите няколко дни ще ги няма. После пак. 
Често се случва епилепсията да се появи в понеделник или сряда - дните за посещение в логопедичния кабинет на Силвия Пасева и така Алекс да пропусне занятие. Случвало се е и в кабинета да нахлуе епилепсията. Нищо не може да се направи, за да се победи болестта, но пък усилията за развитието на комуникацията на момчето си струват.
От кампанията „Българската Коледа“ по сметка на Алекс се превеждат различни суми през годините - между 500 и 1200 лева.
Те покриват само част от разходите за логопеда
тъй като посещенията са два пъти седмично и въпреки големите отстъпки, които са направили от здравни заведения „Медика“, пак недостигат. Останалите пари ги плаща майката Рени. 
Единствено пристъп може да ни спре вкъщи и да не сме при Силвия Пасева - аз самата виждам с очите си резултата от работата с нея, казва майката Ренета Велева и допълва, че момчето й вече описва природни картини, чете, смята и мъчи писането. 
Както повечето деца с епилепсия, така и
Алекс е със съхранен интелект, но болестта му пречи да го развие и изрази
Тя е причината да не може с лекота да говори, да съставя изречения, да изразява чувствата, мислите и желанията си.
Самата болест лекарите открили след първия гърч на Алекс, когато той е само на 10 месеца и болен от грип. Д-р Златка Огнянова открива нарушения в енцефалограмата на бебето и поставя началото на дългата поредица от болнични престои, консулти, терапии и т.н. Поставената от нея диагноза се потвърждава от колегите й в София и Белгия, където правят изследване за наследственост. Това рядко изменение на ДНК можело изобщо да не се прояви, а само да се носи в кода на Алекс, но грипът „Москва“ го провокирал да се изяви в пълната си сила. Тази сила вече 15 години поваля детето в безпомощност, държи го така около петнайсетина минути, след което го изоставя изтощен.
Това, което е опасно за Алекс, са ударите в главата
Тъй като епилептичните пристъпи идват внезапно, той дори няма възможност да седне или да легне. Така, докато е прав, връхлита и го поваля. Майката Рени си знае приблизително в кой от следващите дни ще се случи, но никога не може да се предвиди с точност. Главата на детето понася най-много удари, а би трябвало точно тя да се пази най-много. 
Приспособих една боксьорска каска, за да омекотя ударите, но не е добра за него, тъй като му спарва кожата и му е неудобна, обяснява Рени. В другите европейски страни за децата с епилепсия имало специални работилници, където изработват предпазители. Шият ги майстори от меки и удобни материи, които хем да пазят, хем да не пречат на децата. Впрочем такива има и за възрастни с епилепсия, но да речем те биха могли всякак.
От много време Рени издирва майстор в България, а още по-добре в Русе
който да вземе мярка на главата на Алекс и да изработи такова нещо - все пак освен изтощението от пристъпа, да няма и болки от последиците му. Вариантът с купуване от чужбина не е добър, тъй като няма универсален предпазител - всеки трябва да е индивидуален. 
Сега любимото занимание на момчето е да цъка по таблета си. Това се поощрява от логопеда Пасева, тъй като е важно да възприема и да се обучава по новите технологии. В този живот всичко става вече електронно, той трябва да може да борави с тази техника, допълва специалистът.
А хобито на Алекс е готвенето
С огромно желание се хваща за всичко - от беленето на картофите и лука до подреждането на масата. За мен това е изключително важно, тъй като той трябва да има самостоятелност и да се справя сам с живота си - това е и целта на всичките ни усилия, коментира майката Рени. 
Ако тази година Алекс бъде включен отново в списъците на „Българската Коледа“, ще е голяма помощ за него и майка му. Още по-хубаво би било, ако се намери майстор, който да изработи каска за главата му. А най-добре би било и двете да се случат.