Д-р Цветелина Александрова е родом от Ловеч. След завършване на тамошната гимназия с френски език през 2006 година тя е приета в Медицинския университет в Плевен, където придобива магистърска степен и започва работа в ендокринологично отделение в Ловеч. През 2017 година младата докторка придобива специалност ендокринология и става член на Българско дружество по ендокринология. Участвала е в български и международни конгреси, а от началото на 2018 година е част от екипа на Вътрешно отделение на УМБАЛ “Медика Русе” като лекар ендокринолог.

- Д-р Александрова, колко голям е рискът за пациентите с диабет при заразяване с Ковид-19?
- Първо трябва да кажа, че от март 2020 година сме изправени през предизвикателството да се борим с Ковид- 19. Вирусът е опасен не само за пациентите със захарен диабет, но и за всички останали. През последната година станахме свидетели на немалко смъртни случаи на пациенти без придружаващи заболявания. Диабетиците са изключително рискова група и при тях заболяването протича тежко и често с фатален изход.
А сега на въпроса ви за риска за диабетиците при заразяване с коронавирус.
Пациентите със захарен диабет са уязвими към ковид инфекция,
от една страна - заради нарушените имунни механизми, а от друга - поради недобър гликемичен контрол
Въпреки съвременните медикаменти, до които България има достъп, все още всеки втори пациент е с лош гликемичен контрол и не е постигнат таргет на гликирания хемоглобин, който трябва да е под 7%. Освен това, пациентите със захарен диабет имат и придружаващи заболявания като хипертония, дислипидемия, подагра, коронарна болест на сърцето, затлъстяване. Това ги прави изключително рискова група от заразяване.
- Защо при диабетиците заразяването е лесно, а протичането на болестта може да е фатално?
- Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване с нарушени имунни механизми за защита и затова диабетиците са уязвими на инфекции от всякакво естество. Предвид обаче агресивността на коронавируса, пациентите със захарен диабет с лош гликемичен контрол и налични диабетни усложнения
стават изключително лесна мишена за атака
Високата кръвна захар улеснява проникването на вируса и създава благоприятна среда за тежко протичане и дълъг възстановителен период. Да не забравяме, че диабетът се приравнява на съдово заболяване. Той уврежда малките съдове и заедно с Ковид-19, който също води до съдова увреда и тромбози, стават мощни съюзници и често изходът е фатален.
- Вярно ли е, че при рискови пациенти самият коронавирус води до развитие на захарен диабет?
- Да, вярно е. Увреждат се бета клетките на панкреаса и се развива панкреасна недостатъчна инсулинова секреция, което води до отключване на захарен диабет при пациенти с Ковид инфекция. Освен самия вирус,
лечението с кортикостероиди също води до отключване на захарен диабет при някои пациенти
особено такива с рискови фактори.
- Какви са наблюденията ви от хоспитализираните пациенти?
- Една част от тях отключиха захарен диабет по вече споменатите причините за това. Някои имаха високи стойности на кръвната захар само по време на хоспитализацията и се налагаше терапия с инсулинови препарати и след това реализираха задоволителен гликемичен контрол. Имаше такива, които се наложи да преминат на трайна инсулинова терапия след прекарана Ковид инфекция.
След втората вълна, която премина през ноември и декември 2020 година, се увеличи броят на пациентите с декомпенсиран захарен диабет и новооткрит захарен диабет.
- Какви са препоръките към пациентите със захарен диабет по отношение на предпазване от Ковид инфекция?
- Важно е да се спазват общоприетите противоепидемични мерки.
Да се осъществява чест самоконтрол на кръвната захар в дома
и да се правят консултации с ендокринолог при налична декомпенсация. Имам наблюдения, че има страх при пациентите и някои дълго време не се явяват  за контролни прегледи. Има и пациенти, които поддържат няколко дни само високи стойности на кръвната захар и без да имат друга симптоматика, се оказват заразени. Така че отново напомням: добрият гликемичен контрол, навреме предприетите мерки за оптимизиране на антидиабетната терапия и спазване на хигиенно диетичен режим намаляват риска от заразяване и тежко протичане. И да споменем, че
е препоръчително пациентите със захарен диабет тип 1 и тип 2 да бъдат ваксинирани
Имунитетът, който създава ваксината, е по-траен от този след преболедуване.
- Редно е да ви попитам дали след Великденските празници и условията на Ковид пандемия не се очакват повече декомпенсирани пациенти?
- Надявам се, че пациентите са разумни и спазват препоръчания диетичен режим. Той стои в основата на лечението на захарния диабет. Препоръчвам да не се консумират храни с висок гликемичен индекс, тъй като те са високо калорични и се отразяват на телесното тегло, което пък
влошава гликемичния контрол и води до декомпенсация на захарния диабет
а тя, от своя страна, води и до усложнения. Някои от тези усложнения са остри като диабетна кетоацидоза или хронични с увреждане на очите, периферните нерви, бъбречната функция и сърцето.
Острите усложнения и именно диабетната кетоацидоза е остро животозастрашаващо състояние, характеризиращо се с абсолютен или относителен инсулинов дефицит. Засягат се както пациенти с тип 1, така и с тип 2 захарен диабет. Състоянието се характеризира с висока кръвна захар, наличие на кетони в урината, гадене, повръщане и повишена жажда. Изисква се незабавна лекарска помощ и болнично лечение.
Хроничните усложнения - диабетна полиневропатия, диабетна ретинопатия, микросъдовите и макросъдовите усложнения
зависят от системния гликемичен контрол и от стойностите на гликирания хемоглобин
Понижаването му с 1%, независимо с какви средства е постигнато това, намалява прогресията и изявата на хроничните диабетни усложнения.
Днес в лечението на захарния диабет не сме насочени само към постигането на добър гликемичен контрол, а и към предпазване от последиците на диабета. За тази цел използваме медикаменти, които защитават съдовете. Все по-често се явяват пациенти, при които с диагностициране на диабета се установяват и вече настъпили усложнения, като например диабетната макроангиопатия - засягането на големите съдове на сърцето, на долните крайници и на мозъка.
Необходима е превенция, за да се диагностицира рано заболяването и да се отложат във времето усложненията
- В какво се изразява тази превенция?
- Като първа стъпка - да се идентифицират лицата с повишен риск: затлъстяване, фамилна обремененост за захарен диабет, наличие на придружаващи сърдечно-съдови заболявания, прием на медикаменти, предразполагащи към захарен диабет - кортикостероиди, които използваме и за Ковид инфекция, тиазидни диуретици, бета блокери.
На втори план - да се установят лицата с нарушена гликемия на гладно, нарушен глюкозен толеранс, инсулинова резистентност, които са преддиабетни състояния.
На трето място - да се започне ранно лечение на рисковите контингенти: физическа активност, хранителен режим, фармакологични средства.
В тази връзка УМБАЛ “Медика Русе” предприе инициатива за
безплатни профилактични прегледи на пациенти със захарен диабет и предпазване от усложненията
тъй като те водят до влошаване качеството на живот и често до инвалидизиране. Втората от двете дати, на които се провеждат прегледите, е 15 май, а записването става предварително на регистратурата на лечебното заведение или на тел. 0876 830 230 и 082 830 230.