След проваления избор на местен омбудсман през миналата година вчера Общинският съвет гласува до 7 април да бъде обявен нов конкурс.
Предложението на Реформаторския блок и ВМРО за увеличаване на заплатата на обществения посредник и на неговия сътрудник обаче не мина. Те настояваха омбудсманът да взема 50% от заплатата на председателя на Общинския съвет, а помощникът му - 70% от тази на посредника.
Иначе техническите поправки в правилника за избор на обществен посредник бяха приети без уговорки.
Само Мирослав Славчев обяви, че „Атака“ няма да подкрепи предложението, тъй като тази институция била излишна и неефективна.
Д-р Теодора Константинова веднага реагира. Не разбирам защо е тази неистова съпротива, коментира тя и призова колегите си да подкрепят конкурса за избор на омбудсман, за да докажат, че са демократи. Тя подчерта, че в бюджет 2014 има заложени средства за омбудсман.
Славчев влезе в полемика, защото не виждал нищо демократично в обществения посредник, демократичен бил вотът за общински съветници. Но в крайна сметка друг не поде този дебат и мнозинството гласува предложението на дясната опозиция.