Предполага се, че Европейският съюз е единен пазар на стоки – но в рамките на този пазар има много различни апетити и много различни стилове на живот. В тази връзка „Политико“ направи равносметка по някои показатели, по които страните от ЕС се различават много.

Например по отношение на храните, т.е. на консумираните дневно калории от човек, средно на първо място е Белгия с 3793, следвана от Австрия с 3784 и Ирландия – 3591. Франция и Германия са в златната среда – съответно 3524 и 3539 (с толкова е и Италия). Ние, българите, го караме по-полека – 2877 калории дневно (почти колкото словаците, които са с 2902). Отношението към трапезата си личи и по времето, което жителите на съответните държави прекарват на масата. Шампиони са французите – въпросът е какво друго правят, след като се хранят средно по 135 мин. на ден. Следват ги Италия и Белгия – 114 и 109 мин. Първа под марката 100 е Полша – 94 мин. Финландците са още по-бързи – 81 минути.

Стигаме до една „сериозна“ дисциплина – употребата на твърд алкохол. Тук номер 1 е Литва – с 15, 4 л. чист алкохол средно на човек от населението на година. Гонят ги северните ни съседи от Румъния с 14,4 литра. Унгарците изостават, но не с много – 13,3 л. Ние, българите, сме сред по-умерените – с 11,4 литра на човек. По този показател сме почти колкото британците, които са спрели мярката на 11,6 литра.

Отиваме в „континента на пушека“, т.е. на тютюневия дим. По процент на пушачите от населението сме на равна нога с Франция - по 36% от населението благоговее пред тютюневия дим. Само че южните ни съседи ни изпреварват – елините са с един процент напред. Хърватите пък са по-здравословни от нас – пушат с един процент по-малко. „Най-зле“ са шведите – там едва 7 % пускат дим през носа.

Напредъкът в информационната сфера в някаква степен се демонстрира от престоя пред синия екран. Тук учудващо №1 са румънците – средно 329 мин. дневно. Което си е над пет часа, нали? Че кога спят, кога работят тези хора? Следват ги гърците, които са „по-умерени“ - само 258 минути, т.е. 4 часа и малко. Но и германците не бягат от телевизора и му отделят по 223 минути на ден. Шведите явно гледат на живота по друг начин и са пред синия екран само по 149 мин. дневно.

Е, дойде време да си премерим и кафето. Финландците си прокарват през стомаха по 12 кг. кафе годишно. Германци и французи са сред скромните – съответно по 5,5 и 5,4 кг. Ние, българите, го караме по-полеко – 2,9 килограма на година.