След драматичното обществено обсъждане на отчета на бюджет 2013 темата взриви вчера обстановката и на сесията.
Кметът Пламен Стоилов и неговият заместник Свилен Иванов избухнаха след критиката на арх. Силвия Алексиева от БСП, която видя тревожен сигнал във факта, че в част от дейностите планираните разходи са изпълнени едва около 50 процента. Тя обърна внимание, че при заложени 29 млн. лева инвестиции в жилищно и комунално строителство са изразходвани едва 14 млн. лева. Докато в държавните дейности изпълнението е 91%, в местните то е само 68%, а в инвестиционната дейност имаме само 46% усвояване, каза арх. Алексиева и направи извод, че администрацията е планирала лошо. Тя подчерта, че 21% от средствата в новия бюджет са преходен остатък от миналата година.
Не съм съгласен, че сме планирали лошо, докачи се кметът Пламен Стоилов и обвини арх. Алексиева в некомпетентност. Според него е спекулация да се говори в проценти, защото абсолютните числа сочели повишаване на усвояването на инвестициите, нещо, което той лансира и по време на общественото обсъждане. Стоилов обясни, че големият преходен остатък се формира, защото много от инвестиционните обекти ще се изпълняват и тази година и защото част от средствата са дошли в края на 2013-а. А финансистите посочиха данни за ежегодно повишаване на капиталовите разходи.
В защита на кметската теза се изказа и общинският съветник от ГЕРБ Сашо Нунев, като подчерта колко много проекти са реализирани в социалните дейности.
Под този прицел атакуваната съветничка поиска думата за лично обяснение, за да защити правото си да коментира бюджета. Не можете да правите такива квалификации, г-н кмете, че говорим непрофесионално, некомпетентно или некоректно, защото по закон ние сме длъжни да вземем отношение, затова нека взаимно да се уважаваме, възмути се арх. Алексиева.
В отговор кметът реагира емоционално: „Няма как да си мълча, когато цифрите и фактите говорят. Русе не е имал по-прозрачна и открита администрация“.
Гласове от залата се надигнаха срещу това, че отново взема думата, а заместникът му Свилен Иванов не се стърпя и се провикна, че кметът има право да говори по всяко време.
Очевидно политическите противоборства на национално ниво ескалират страстите и в местния парламент.
Извън този спорадичен изблик обаче другите коментари по точката преминаха сравнително спокойно. Пламен Рашев от БСП отново повдигна темата за транспортните субсидии на автобусните линии 10, 16 и 33 и благодари на кмета за признанието му по време на обществения дебат, че превозвачите рекетират Общината.
В този случай Свилен Иванов обясни, че трите линии са получили финансова инжекция, за да не вдигат цената на билетите. И за пореден път изтъкна, че Община Русе е успяла да защити държавната субсидия за транспорта от 1,5 млн. лева. Ако не беше тя, сега трябваше да дадем 2 млн. лева от бюджета, каза Иванов. А по повод на отхвърленото предложение на Рашев общинската субсидия да скочи от 700 на 800 хил. лева, той изтъкна, че ефектът щял да бъде понижаване на цените на картите за пенсионери, инвалиди и ученици само с 1 лев.