Специален 200-тонен кран се очаква да пристигне в Русе, за да демонтира безопасно арката на витата пасарелка пред Гимназията по облекло, известна като Вития мост. Събарянето на едно от емблематичните русенски съоръжения започна в края на октомври. В момента е останала само централната дъгова опора, под която минава жп линията. За да се премахне безопасно тази част от пасарелката, днес за 8 часа ще бъде спряно влаковото движение в района, ще се изключи напрежението и ще се ограничи периметърът. 200-тонният кран ще пристигне от София, тъй като в Русе рядко идва такава техника, най-важно е осигуряването на безопасността. 
Както вече е ясно, разрушаването на пасарелката при Гимназията по облекло се налага поради новата геометрия на пътя в района на бул. „Придунавски“. Приблизително на същото място ще бъде изграден нов, значително по-дълъг мост със стоманобетонова конструкция - плоча, греди и носещи колони. Пасарелката ще отговаря на всички норми за достъпна среда и ще може да се използва от велосипедисти. Строителните дейности ще започнат, когато времето позволи, като конструкцията на новото съоръжение ще бъде изградена за около 3-4 месеца, а след това ще останат довършителните дейности. Очаква се до края на лятото русенци да се радват на по-модерна, по-удобна и по-безопасна нова пасарелка. 
Предвижда се след преминаването над жп линията новата пасарелка да има два еднакви спираловидни етажа. В заоблените участъци ще има панорамни площадки, ще бъде поставен предпазен парапет и осветление. Всички любовни катинарчета - около 20-30, които бяха закачени на парапети на моста, са прибрани и се съхраняват, а след като бъде открита новата пасарелка, те или ще бъдат поставени отново, или ще се направи изложба с тях. 
Като част от започналата голяма промяна на кея ще бъдат обновени и пасарелките при ул. „Баба Тонка“ и „Омуртаг“.