Семейни проблеми в дома на 15-годишно момиче се оказали златна мина за 57-годишна измамничка от Русе, която ловко манипулирала тийнейджърката и успяла да измъкне от октомври до декември 2015 година накити за 2600 лева.
След серия скандали у дома детето потърсило в интернет гадателка, която да й предскаже как ще се развият събитията у дома. Така попаднало на 57-годишната Елена Д., предлагаща гледане на карти и разкриване на бъдещето срещу 20 лева. 
С тънки подпитвания по време на врачуването изпечената лелка успяла да измъкне от ученичката всичко за домашните й тревоги и се възползвала от шанса си да хвърли въдица в размътената вода. С угрижен вид мошеничката съобщила на клиентката си, че над майка й е надвиснала смъртна опасност заради намиращо се в дома им прикълнато злато.
Трябва да ми дадеш нещо златно, за да му бая и да разваля черната магия, поръчала Елена.
Стреснатото дете донесло синджирче, което мислело за златно, но се оказало имитация. Опитната баячка обаче се възползвала и от това. Взела го, а по-късно го върнала и не поискала нищо за развалянето на магията с обяснението, че не желае да печели от хорското нещастие, а само да помогне. Това съвпаднало със затопляне на отношенията между родителите на вкараното в капана момиче и то напълно повярвало в постановките на хищната Елена. Тя пък веднага използвала пробива - започнала да му звъни по телефона със заплахите, че опасността за живота на майка му се е поразсеяла, но не е отминала и ако златото у дома не бъде пречистено, нищо добро не я очаква.
Така Елена получила два златни пръстена, пендара и  златно синджирче. Взела ги и заявила, че отива вкъщи, където ще направи тайно ритуала. Само че когато дощло време накитите да се връщат, баячката нагло заявила, че златото се било стопило във водата, в която го била сложила, за да изгони магията.
В началото на февруари 2016 година майката установила липсата на златото и поговорила с дъщеря си, която й разказала всичко. Последвал сигнал в полицията и след необходимите процесуални действия обвинителният акт срещу Еленка е внесен в съда.