За 12 основни училища и гимназии в Русе и областта предстои да се проведат конкурси за нови директори. Това съобщи за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Точно преди две седмици министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че в 150 училища в цялата страна предстои да бъдат сменени директорите, които са навършили възраст за пенсиониране.
В някои от учебните заведения титулярните директори вече са излезли в пенсия и са заместени от временно изпълняващи длъжността. Такива са случаите с Английската гимназия, Професионалната гимназия по електроника и електротехника, училище „Йордан Йовков“, помощното училище „Петър Берон“. 
Временни директори има също в школата в Борово, в Хотанца и в Смирненски. 
Очаква се днес такъв шеф да бъде определен и за ПГ по промишлени технологии „Атанас Буров“ в Русе, където директорката Анета Христова също излиза в пенсия.
Временен директор е назначен и в печално прочулата се професионална гимназия в град Бяла, където тв журналистическо разследване показа скандално раздаване на дипломи на „мъртви души“. Училището записвало ученици, от които не искало присъствие в час - достатъчно било школската управа да получава полагащите й се за бройките гимназисти пари. Проблемите, които са натрупвани в беленското професионално училище, в момента са на вниманието на прокуратурата, обясни шефката на РУО. 
Възрастовият предел е причината, заради която предстои да бъдат обявени конкурси и за директорските позиции в още няколко училища. Става дума за основното „Любен Каравелов“, за ПГ по икономика и управление „Елиас Канети“ и за ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, чийто директор Димитър Цанев от няколко години вече би трябвало да е пенсионер. 
Конкурсите ще бъдат обявени от РУО, но очакваме министър Красимир Вълчев да даде зелена светлина, каза Росица Георгиева. 
Възможно е това да стане в началото на следващата година. 
Георгиева не скри безпокойството си от това, че се оголва сериозно немалък дял от ръководния сектор в русенското образование.
12 смени на директори не са никак малко, още повече, че в много от случаите става дума за авторитетни и търсени учебни заведения с отличен имидж, коментира тя.