При деца и юноши, които са били подлагани на насилие или са ставали свидетели на насилие, съществува по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания в бъдеще, става ясно от изследване на Американската асоциация за сърдечни изследвания, публикувано в Eurekalert.

Учените са стигнали до това заключение, след многобройни анализи на научни изследвания. Те са установили, че душевните и психически травми, преживени в детска възраст, се свързват с риск от развитие на редица опасни болести в по-късна възраст. Към факторите, които могат да доведат до развитие на сърдечно-съдови заболявания, учените причисляват емоционалното, физическо или сексуално насилие, издевателства от страна на връстници, злоупотреба с алкохол на родителите, разпадане на семейството и други проблеми.

При такива хора се наблюдава повишен риск от развитие на инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, хипертония, затлъстяване, диабет втори тип.

До момента не е установено по какъв точно механизъм тези явления влияят върху развитието на болести, но съвременните изследвания дават основание да се предположи, че роля за това играят поведенческите, психически и биологически реакции на стрес.